Povećanja prinosa travne mase na travnim površinama

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Travnjaci su poljoprivredne površine obrasle različitim biljnim vrstama koje se koriste za proizvodnju stočne hraane.

Značaj travnih površina je od neprocenjive važnosti, jer trave kao usev koji prima i transformiše sunčevu energiju u produkte fotosinteze, imaju veliki potencijal za proizvodnju stočne hrane.

Po svom postanku tavnjaci se dele na:
Prirodni travnjaci su nastali prirodnim putem, naseljavanjem staništa divljom florom samoniklih biljaka. Prirodni travnjaci se dele prema načinu iskorišćavanja na:

Pašnjake i seoske utrine (iskorišćavaju se putem ispaše-uglavnom neplanski, ekstenzivno),
Livade (način korišćenja može biti različit i to: ispaša, košenje i kombinovano-uključuje se plansko iskorišćavanje, poluintenzivno)
Ostale travne površine pored puteva, pruga, reka, jezera, kanala, ritskih zemljišta, parkova i dr. (iskorišćavaju se ispašom ili nikako ekstenzivno).

Iskorišćavanje prirodnih travnjaka može biti:

Neposredno iskorišćavanje-ispašom i posredno iskorišćavanje-spremanjem konzervisane stočne hrane

Sejane
Nastali veštačkim putem planskim zasejavanjem određenih oraničnih ili drugih zemljišnih površina na određenom prostoru.

PRIRODNI POTENCIJALI R.SRBIJE U TRAVNIM POVRŠINAMA

- Kod nas travne površine zauzimaju oko 23% od ukupnih poljoprivrednih površina
- Po obimu površina ovo je najrasprostranjenija biljna proizvodnja kod nas po statističkim podacima iz 2013. godine pod livadama se nalazi 514.087 hektara, a pod pašnjacima 671.305 hektara
- Što se tiče celog područja R Srbije površine pod livadama i pašnjacima su u poslednjih deset godina relativo stabilne i kreću se oko predhodno datih proseka.
- Produktivna vrednost travnjaka u najvećoj meri zavisi od negovanja travnih površina, načina iskorišćavanja i pimene agrotehničkih mera.

Mere koje povećavaju prinos i kvalitet travne mase na travnim površinama

- S obzirom na način primene, delovanja i efekata na travnjacima mogu se podeliti na:
- Tehničke mere (odvodnjavanje-drenaža terena, navodnjavanje,valjanje, drljanje, frezovanje, ravnanje, uništavanje krtičnjaka i mravinjaka)
- Agrotehničke mere (đubrenje, košenje zaostalih trava, podsejavanje, uništavanje korova i biološke melioracije)
- One se mogu izvoditi samostalno ili u kombinaciji, u zavisnosti od potreba na terenu.

Izvor:mr Zoran Novaković 

 

Povećanja prinosa travne mase na travnim površinama

Komentari

DZ twins may be of the same sex or opposite sex cheapest place to buy cialis Each data point represents the mean SD of three independent experiments performed in triplicate

The tubules were staged as previously described 29 finasteride online worldwide delivery

  • Od Joemar
  • 2023-10-02 03:50:23

[url=http://clonidine.science/]clonidine otc[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pašnjaci predstavljaju travnate površine koje služe za ispašu stoke. U predelima gde su oni značajnije zastupljeni, često mogu biti jedini izvor stočne hrane u vreme aktivne vegetacije od aprila do novembra meseca i zato je važno znati kako ih pravilno koristiti.

Od 750 hektara pašnjaka, koliko su stočari u selu Dobrica kod Alibunara imali do pre dve godine, sada nemaju gotovo nijedan. Država ih je, tvrde, svesno ostavila bez tog zemljišta i bez mogućnosti da svojim porodicama obezbede osnovne egzistencijalne uslove, jer je mnogima od njih stočarstvo jedini izvor prihoda.

Ne baš davno na banatskim pašnjacima paslo je na desetine hiljada ovaca i krava. Danas je retkost pronaći takvo stado, mladi ne žele da se bave tim poslom.

U ponedeljak, 07.06.2021. godine raspisan je oglas za drugi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za područje grada Zrenjanina

S obzirom da mnogi imaju stoku, a nemaju pašnjačku površinu, za očekivati je da će se na skoro svaku parcelu javiti po desetak poljoprivrednika. Od straha da im ne bi neko drugi uzeo zemljište, nudi će maksimalnu pa i dvostruku cenu zakupa.

Livade i pašnjaci su vrlo značajni, jer kada bismo se pravilno odnosili prema njima, odličan su izvor kabaste hrane u ispaši i spravljanju sena.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета