Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Kosačice gnječilice imaju zadatak ne samo da dobro i kvalitetno kose, već i da mehanički tretiraju pokošenu travnu masu i utiču na njeno brže sušenje u polju.

Ovo je naročito važno za košenje leguminoznih biljaka. Zbog toga se dodaci kosačicama za kondicioniranje biomase izvode u obliku lomilica ili gnječilica ili kombinovano.
Kod kosačice gnječilice uređaj za gnječenje je izrađen od dva para glatkih ili rebrastih valjaka između kojih prolazi pokošena travna masa i gnječi se. Kod kondicionera iza kose postavljeni su rotoudarači                                                     
Ovakvim načinom košenja i spremanja sena postiže se:
- brže i ujednačenije sušenje stabljike i lišća; skraćuje se vreme prosušivanja za više od 40%, ukoliko je vreme naklonjeno sušenju
- značajno se smanjuju kvantitativni gubici u lišću i drugim nežnijim, hranljivijim delovima stabljika, pa se dobija kvalitetnije seno
- po završetku sušenja, stabljike su izlomljene, mekše pa ih domaće životinje radije jedu
- poboljšava se stepen iskorišćavanja sena u jaslama; gnječenjem se i cepanjem-kondicioniranjem grublji i nežniji delovi biljke izmješaju međusobno, pa životinje ne mogu da biraju, već su prinuđene da sve jedu; gubitka sena u jaslama skoro da nema.

U zavisnosti od vrsta trava koriste se i različiti oblici radnih tela . Za livadske trave koriste se  udarači a za lucerku kondicioneri u obliku ožljebljenog valjka .

Za dobar kvalitet sena treba obratiti pažnju na sledeće :

-vreme kosidbe

-izgled

-miris

-sastav

 Iz prakse prvi otkos je problematičan u gotovo svim regionima zbog padavina pa se preporučuje da se prvi otkos prevede u silažu a da se drugi ostavi za seno.


Izvor: agropress.org.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Оптимални резултати у тову иилића умногоме зависе од врсте и квалитета технолошке оиреме. Најважнија технолошка опрема, без које се не може замислити савремен товни објекат су уређаји за вентилацију и загревање (одржавање микроклимата) и уређаји за исхрану (хранилице) и напајање (појилице).

Krčenje i raščišćavanje terena je prvi posao u sistematizaciji zemljišta. Nekada se ovaj posao obavljao ručno. Zatim su korišćene jednostavnije mašine a danas se koriste različite pogonske mašine sa motornim pogonom s odgovarajućim alatima ili priključnim mašinama.

O značaju pojilice za svinje najbolje govori činjenica da svinje, kao i većina drugih sisara bez vode mogu preživeti tek nekoliko dana, dok bez hrane mogu izdržati višestruko duže.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета