Mediteranske biljke,začini i trave samo su neke od namirnica koje "skidaju" šećer.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Da li ste znali, da se osim lekovima, visoke vrednosti glukoze mogu regulisati ishranom?

Mediteranske biljke i začini, ljute i gorke trave samo su neke od namirnica koje "skidaju" šećer. 

Gorka dinja, cejlonski cimet, beli luk, čili, kurkuma, ruzmarin, žen šen, nim i piskavica, ako se pravilno koriste mogu da učine čuda.

Ruzmarin sprečava delovanje visokoreaktivnih molekula kiseonika, koji prouzrokuju starenje kože, stimuliše cirkulaciju, podstiče limfnu drenažu i podiže tonus mišića. Zbog ovih osobina on je čest sastojak krema i drugih preparata za negu lica i sprečavanje nastanka bora. Takođe etarsko ulje ove biljke vekovima se koristi i u parfimerskoj industriji (on je osnovni sastojak čuvene vodice mađarske kraljice, koja je ime dobila po kraljici sa početka teksta). Žene na Mediteranu sveže oprano rublje ostavljaju da se suši rašireno na grmovima ruzmarina kako bi veš upio sveži miris ove biljke.

Žen-šen je veoma efektan adaptogen – supstanca koja normalizuje funkcije organizma koji je pod bilo kojom vrstom stresa. Adaptogeni ubrzavaju mobilizaciju telesne energije i oporavak organizma od stresa, svrstavaju se u netoksične supstance koje nemaju farmakološke efekte, a podržavaju organizam suočen sa fizičkim, emocionalnim i biohemijskim stresom. Jedna od važnih karakteristika žen-šena je njegovo svojstvo da podstiče reproduktivni sistem i cirkulaciju kod muškaraca, zbog čega mu se pripisuje osobina da otklanja mušku impotenciju. Kod muškaraca korišćenje ovog žen-šena ima više efekta ako se uzima duži vremenski period.
Istraživanja pokazuju da se redovnim korišćenjem kurkume može značajno smanjiti rizik od dijabetesa: ekstrakt kurkume ima stopostotnu učinkovitost u sprečavanju pojave šećerne bolesti kod osoba koje već imaju stanje predijabetesa. Kurkuma može smanjiti i oštećenja pankreasa kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, za koje se smatralo da su nepopravljiva. Glavni aktivni sastojak kurkume je alkaloid kurkumin od koga i potiče izrazito žuta boja. Međutim pored kurkumina u korenu kurkume se nalaze i ugljeni hidrati, proteini, minerali, esencialna ulja i smole. Svi zajedno sinergistički deluju i pojačavaju dejstvo kurkumina. 

Gorka dinja ima nekoliko hemikalija koje deluju kao insulin i pomažu snižavanju nivoa šećera u krvi. Neke studije ukazuju da to čine tako što uzrokuje da više glukoze uđe u ćelije, a zatim  pomaže vašem telu da je obradi i skladišti u jetri, mišićima i mastima. Neke studije pokazuju da gorka dinja može sniziti nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Agroinfo

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka ne zahteva preteranu brigu, ali uz malo pažnje može poživeti i 100 godina. Nije ni čudo što je neki zovu besmrtnom.

Da bi ste mogli da budete opušteni i uvek spremni da se bez srama rukujete sa ljudima pročitajte i primenite prirodni lek koji vam najviše odgovara

Malo je poznato da je kakao vrlo lekovita biljka.

Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru

Da li ste znali da se u tim sitnim košticama lubenice nalaze materije koje pozitivno deluju na zdravlje organizma?

Put do blistavog i zavodljivog osmeha je znatno lakši uz male tajne koje sadrži začinsko bilje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета