IĐIROT PROTIV ZAVISNOSTI: Ova biljka će vam pomoći da budete zdravi i ostavite pušenje

Foto: Wikipedia: J.F. Gaffard

Foto: Wikipedia: J.F. Gaffard

Biljka čiju lekovitost vam danas predstavljamo je naročito pogodna za sve one ljude koji koriste neke supstance koje izazivaju zavisnost u organizmu, poput nikotina. Ako želite recimo da ostavite pušenje, tekst u nastavku će vam biti od velike koristi.

Biljka iđirot ( lat. Acorus calamus) među travarima važi za biljku broj jedan kada je potrebno olakšati tegobe ljudima koji prolaze kroz apsitentske krize. To je viljka slična perunici sa plodom koji podseća na mali klip kukuruza. Raste na vlažnim livadama, pored potoka i reka. Lekovit je rizom, koji prijatno miriše na bronhi bonbone. Iđirot se u ratnim vremenima koristio kao začin pa se ponegde naziva i ratni biber. Glavni aktivni princip je etarsko ulje. Iđirot se  vekovima upotrebljava u narodnoj medicini kao efikasno i provereno sredstvo protiv gastritisa., a takođe otklanja nesvestice, groznice, mučninu, povraćanje i dijareju. U Srbiji raste na obalama Save i Dunava i u močvarama.

Lekoviti deo iđirota je koren i vadi se u proleće ili kasnu jesen. Kada se dobro opere, proreže se na pola po dužini i suši. Nakon sušenja, čuva se na suvom mestu. Osim toga što se koristi kao lek, može poslužiti i kao začin za jela u kojima se dodaje cimet, tačnije kao zamena za cimet, jer je sličnog ukusa. Koren ove biljne vrste naročito je koristan za lečenje organa za varenje, jetre i izbacivanje peska i kamenca iz bubrega. Može poslužiti i kao sredstvo koje umiruje jako lupanje srca, podstiče apetit, kao i izlučivanje mokraće. Čaj od iđirota preporučuje se protiv nadimanja stomaka i za dezinfekciju pluća. To je ujedno i biljka za lečenje zavisnosti koja olakšava neke propratne simptome apstinentske krize.

Čajna mešavina protiv bronhitisa i astme

Iđirot (Acorus calamus) 100g                       
Dobričica (Glechoma hederacea) 100g
Podbel (Tussilago farfara) 100g
Anis (Pimpinela anisum) 100g

Sve biljke pomešajte, pa 5supenih kašika smeše prelijte sa 700ml ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

Čaj od iširota kod zavisnosti od nikotina ili drugih oblika zavisnosti

U ovom slučaju čaj od iđirota priprema se hladnim natapanjem. Svako veče se u 1/2 litra hladne vode potopi 1 velika kašika korena iđirota, poklopi i ostavi preko noći. Ujutru se doda 1 kašika matičnjaka i samo malo zagreje (da ne bude potpuno hladno), pa ostavi još 15-tak minuta, nakon čega se procedi. Ovaj čaj bi nikotinski zavisnici trebali da piju u malim gutljajima, svaki put kada osete jaku krizu. Ovako pripremljen čaj od iđirota i matičnjaka može se primenjivati i kod drugih oblika zavisnosti.

Čajna mešavina protiv gastritisa i čira na želucu

Iđirot (Acorus calamus) 100g
Laneno seme (Lini semmen) 100g
Slatki koren (Glychiriza glabra) 100g
Bokvica (Plantago major) 100g
Sve biljke pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte sa 300ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte pola sata pre jela. Piti tri šolje na dan sveže pripremljenog čaja.

Agroinfo.rs

 

 

 

IĐIROT PROTIV ZAVISNOSTI: Ova biljka će vam pomoći da budete zdravi i ostavite pušenje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.

Rano proleće je vreme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, neverovatno lekovita biljka koja ukusom podseća na beli luk, pa je mnogi koriste i kao zamenu.

Baba Vanga je poznata po tome da je mnoge stvari predvidela iako je bila slepa. Osim toga, ona je smatrala da u prirodi postoji lek za sve bolesti i bolna stanja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета