Moderan svet je izbegava, u čemu je tajna jer je najstariji ljudi jedu

pixabay.free

pixabay.free

Plave zone su pet različitih zajednica "rasutih" širom sveta kojima je zajedničko to što imaju najveću koncentraciju stanovnika koji žive preko 100 godina. Njihova dugovečnost leži u specifičnom načinu života, između ostalog i ishrani.

Plave zone je detaljno istražio autor Dan Betner, a posebno je zanimljiva njegova analiza različitih vrsta ishrane u svakoj regiji. Naime, kao mesta na kojima žive najdugovečniji ljudi „označena“ su Ikarija u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardinija u Italiji, Loma Linda u Kaliforniji i poluostrvo Nikoja u Kostariki. Jasno je da svako pripada različitim kulturama i podnebljima, te je nemoguće da se potpuno preklapaju kad je ishrana u pitanju.

Svi jedu raznoliku hranu bogatu vlaknima, povrće, voće, mlečne proizvode i malu količinu mesa i ribe, ali bilo je lako odrediti još nekoliko važnih zajedničkih elemenata. Tačnije, uobičajene namirnice koje se konzumiraju.

Naime, dok moderan svet drži dijete izbacujući ugljene hidrate iz ishrane, najdugovečniji ljudi žive na njima.

Ispostavilo se da većina stanovnika plavih zona obično jede kombinacije zdravog skroba, prenosi N1. To uključuje cele žitarice, mahunarke i krompir. Povrće je bilo na drugom mestu za svaku zonu, zajedno s voćem, odnosno sve namirnice bogate vlaknima i hranjivim sastojcima biljnog porekla.

Važno je napomenuti da, kada je reč o ugljenim hidratima, ove zajednice konzumiraju cele žitarice poput zobi, ječma i smeđeg pirinča. Hleb sadrži cele žitarice i uglavnom se peče u domaćinstvima.

Batat je osnovna namirnica za zajednicu na Okinavi. Mahunarke, kao što su pasulj, leblebije i sočivo, takođe se smatraju osnovnim namirnicama za mnoge druge zajednice. U Loma Lindi se uz povrće češće konzumiraju mahunarke i proizvodi od soje, dok je procenat žitarica u njihovoj ishrani znatno manji.

Agroinfo.rs/Glas javnosti.rs

Moderan svet je izbegava, u čemu je tajna jer je najstariji ljudi jedu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogi se trude da se hrane zdravo, ali često greše kada je izbor namirnica u pitanju. Stručnjaci su složni u tome da je ova hrana ipak najgora.

Bundeva je vrlo zdravo povrće, a jedan od najboljih načina da je pripremite je ukusni potaž. U nastavku pronađite recept, kao i male trikove da bude još bolji.

Zdrava ishrana je vrlo važna za naš život, ali ne uspevamo uvek toga da se pridržavamo. U nastavku teksta pronađite recept za pitu koji je vrlo jednostavan, a krajnji proizvod neverovatno ukusan!

Ne postoji kuhinja u našoj zemlji koja ne koristi beli luk, što znači da je prilično neophodan, ne samo u ostavi, već i u bašti. Međutim, nekad se desi da ga kupimo previše, da dugo stoji i da počne da klija. Tada se uglavnom zapitamo da li bismo mogli da ga posadimo. Evo i odgovora.

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu.

Koliko su ovi ljupki insekti zaista važni za prirodu i ljude? Ovi leteći insekti oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani ...

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета