Predstavljamo vam 17 zanimljivih činjenica o organskoj hrani

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Органска производња заснива се на четири принципа и то су: принцип здравља, екологије, правичности и принцип бриге.

1. Organska hrana je obično skuplja od konvencionalne hrane, ponekad 50% veća od iste konvencionalno uzgajane hrane.

2. Možda ne postoji značajna razlika u hranljivoj vrednosti između organske i konvencionalne hrane, otkriveni ostaci pesticida pronađeni su u samo 7% uzoraka organskih proizvoda u poređenju sa 38% uzoraka konvencionalnih proizvoda.

3. Građanska kazna u iznosu do 11.000 američkih dolara za svako krivično delo može se izreći bilo kojoj osobi koja svesno proda ili označi proizvod kao organski koji nije proizveden i kojim se ne rukuje u skladu sa propisima Nacionalne organske programe (NOP) za organsku hranu.

4. Pesticidi se mogu koristiti na organskoj hrani sve dok nisu sintetička.

5. Konvencionalno uzgajane jabuke, celer , slatka paprika, breskve, jagode, uvozne nektarine, grožđe, spanać, zelena salata, krastavci, domaće borovnice, krompir , boranija, kelj i drugo povrće spadaju među voće i povrće sa najvišim nivoom pesticida

6. Konvencionalno gajeni luk, kukuruz šećerac , ananas, avokado , kupus, slatki grašak, šparoge, mango, patlidžan, kivi, domaća dinja, slatki krompir , grejp, lubenica i pečurke imaju neke od najnižih nivoa pesticida.

7. Studije su pokazale da su nivoi pesticida u urinu dece bili znatno niži ako su se hranili organskom ishranom.

8. Dok organski krompir koristi manje energije u pogledu proizvodnje đubriva, potrebno mu je više fosilnog goriva za oranje.

9. Uobičajena piletina i svinjetina imaju 33% veće šanse da sadrže bakterije otporne na tri ili više antibiotika nego organska živina ili svinjetina.

10. Jaja označena kao organska moraju poticati od organsko uzgajanih pilića. Da bi bila organsko uzgojena piletina, ptica mora da jede 80% organske hrane tokom 6 nedelja pre nego što snese jaje. Organska jaja i piliće ne treba mešati sa pilićima sa slobodnog uzgoja, koji mogu slobodno da lutaju i jedu šta god požele. U skladu sa organskim zahtevima, organskoj piletini je dozvoljeno 1 kvadratni metar prostora po 25 kilograma piletine. Piletina može biti organska i slobodna.

11. Organsko mleko je sektor sa najbržim rastom na tržištu pića.

12. Skoro 50% organskih pesticida u Evropi nije prošlo procenu bezbednosti Evropske unije.

13. Konvencionalno uzgajana jabuka može se prskati do 16 puta sa preko 30 različitih hemikalija.

14. Postoji više od 20 hemikalija koje se obično koriste u uzgoju i preradi organskih useva, a koji su odobreni američkim organskim standardima. Vlada ne evidentira stvarnu upotrebu pesticida koje koriste organske farme. Utvrđeno je da mnogi prirodni pesticidi imaju opasne zdravstvene rizike.

15. Studije su pokazale da je učestalost raka među konvencionalnim poljoprivrednicima, koji su rutinski izloženi relativno visokim nivoima pesticida, niža nego kod šire populacije. U poslednjih 50 godina, od kada su sintetičke hemikalije počele da se koriste široko, prosečni životni vek se povećao za više od 7 godina.

16. Organska hrana je hrana koja je uzgajana ili prerađena bez sintetičkih pesticida, hemijskih đubriva, zračenja, industrijskih rastvarača ili hemijskih aditiva za hranu.

17. Pokret organske hrane započeo je četrdesetih godina prošlog veka kao odgovor na Zelenu revoluciju. Zelena revolucija označila je značajan porast proizvodnje hrane zbog uvođenja sorti sa visokim prinosom, upotrebe pesticida i boljih tehnika upravljanja.

Agroinfo.rs

Predstavljamo vam 17 zanimljivih činjenica o organskoj hrani

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета