BERŠON D ŠER JE francuska ranostasna rasa koja se gaji za proizvodnju mesa i vune

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Francuska ranostasna rasa nastala je u centralnoj Francuskoj krajem XVIII vijeka ukrštanjem merino ovaca sa engleskim mesnatim pasminama.

Berišon d Šer (Berrichon du Cher) pogodna za uzgoj u čistoj rasi kao i za ukrštanje sa drugim rasama za proizvodnju mesa. Naročito je poželjna za ukrštanje ovnova ove rase sa autohtonim i mlečnim rasama ovaca. Ovo je  francuska ranostasna pasmina ovaca koja se gaji za proizvodnju mesa i vune. Ovce  Berišon d Šer su vrlo izdržljive pasmine, veoma otporna pasmina, jer se najviše gaji u planinskim predelima i visoravnima, centralne Francuske, dobro podnosi i oskudnije pašnjake.

Uglavnom su bele boje s belom glavom, a lice je uglavnom bez vune. Imaju duboko i široko telo sa dobro zaobljenim grudima, jake, kratke i mišićave noge. Leđa su duga, široka i takođe veoma mišićava. Težina runa ovnova kreće se od 4-5,5 kg, a ovaca od 4-4,5 kg.

Težina odraslih ovnova se kreće od 110 do 150 kg, a mlađi ovnovi od 6 meseci dostižu težinu između 60 do 80 kg. Ženska odrasla grla dostižu težinu od 70 do 100 kg, a sa 6 meseci starosti ženska grla teže između 50-60 kg. 

Plodnost pasmine kreće se između 140-160%, a u nekim stadima i od 180-200%. Jagnjad ove pasmine dostižu težinu od 27-30 kg sa 70 dana, a u starosti od tri mjeseca prosečna težina jagnjadi je preko 35 kg.

Dnevni prirast jagnjadi je između 350-450 g/dan. Preko 70 % trupova jagnjadi ocenjuje se odličnim ocenama i sa dobrom konzistencijom mesa. Neka studijska ispitivanja u Francuskoj i Nemačkoj su pokazala da je ova rasa svrstana iznad proseka u odnosu na druge rase.

Izvor:polj.savetodavstvo.

BERŠON D ŠER JE francuska ranostasna rasa koja se gaji za proizvodnju mesa i vune

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je projekat Udruženja odgajivača ovaca Srbije o podizanju klanice i prihvatilo da obezbedi 50 odsto novčanih sredstava od vrednosti investicije.

Čokanska cigaja je rasa ovaca poreklom iz Rumunije koja je uspela da se prilagodi slatinastim pašnjacima i opstane na severu Banata. Ove godine, Udruženje odgajivača ovaca “Čokanska cigaja“ u Sanadu, mestu na severu Banata u opštini Čoka, priredilo je sedmi put “Susret ovčara“.

Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.

Uzgajivači jagnjadi u Srbiji nisu zadovoljni cenom od 225 dinara po kilogramu žive vage, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je stočna hrana poskupela, u prvom redu žitarice. Trenutno je na tržištu manje grla nego prošle godine u ovo vreme, a zaliha ove vrste stoke i dalje ima.

Ovce preko leta moraju da se šišaju da bi normalno funkcionisale. Ovaj posao nije nimalo lak, naročito ako se obavlja običnim makazama, dok korišćenje električnih makaza i mašinica može ove životinje prilično da uplaši. Iako je ovaj posao dobro plaćen, sve je manje onih koji žele ovo da rade.

Border lester rasa ovaca je nastala ukrštanjem lester ovnova i tisveterskih ovaca, na granici Škotske i Engleske. Ovo je ranostasna rasa koja ima veliki format tela, snažnu konstituciju i otpornost na spoljašnje faktore.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета