MED OD BUNDEVE: Idealan u prevenciji raznih oboljenja (RECEPT)

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Potrebna je savršena bundeva i šećer

Bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.

Med od bundeve se smatra delotvornim u ublažavanju bolesti jetre i bubrega, za izbacivanje kamena iz žuči, lečenje mokraćnih kanala, ali i za jak i suvi kašalj.

Oni koji pate od zatvora mogu da koriste med od bundeve, jer on sadrži vlakna, ali i karoten i pregršt vitamina.

Smatra se da pomaže u borbi sa povećanim holesterolom, aterosklerozom, smanjuje otoke srčane insuficijencije. Korišćenje meda od bundeve preporučuje se i kod gojaznosti.

Kako pripremiti med od bundeve:
Za pripremu meda biće vam potrebna jedna zrela žuta bundeva.
Sve što je potrebno jeste da odsečete vrh i izvadite unutrašnjost (semenke i vlakna).
U dobijeni veliki otvor treba nasuti šećer, bilo koji, po vašoj želji.
Odgore poklapamo odsečenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mesto.
Najbolje je bundevu staviti u neku veću činiju, jer vremenom će omekšati i biće je teško premeštati.
Za to vreme, šećer će se otopiti u bundevinom soku. Čim se šećer otopi, skidamo poklopac i sipamo dobijenu tečnost u staklenu posudu.

Ako se, slučajno, na poklopcu bundeve uhvatila plesan, to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu.

Akako ćete koristiti ovaj med – to je vaš izbor. Možete sa njim zaslađivati čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, možete ga koristiti kao preliv za palačinke, ili izmislite svoju varijantu, sve zavisi od vaše fantazije. Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve, piše Femina.

MED OD BUNDEVE: Idealan u prevenciji raznih oboljenja (RECEPT)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.

Sve blagodeti ovog ulja kriju se u njegovom prirodnom sastavu. Ulje semena bundeve bogato je vitaminima A, E, C i K, a sveže sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina.

Bundeva je vrlo zdravo povrće, a jedan od najboljih načina da je pripremite je ukusni potaž. U nastavku pronađite recept, kao i male trikove da bude još bolji.

Možete napraviti gusti sok od bundeve, bistar sok od bundeve ili sirup od bundeve, sve tri varijante su odlične.

Jovan Gavrilović iz Čente ove godine je na njivama uzgajio oko 2,5 vagona bendeve -ludaje. Najviše je imao domaćih belih ludaja, a nešto manje hokaido bundeve i muskatne, zelene i žute, takozvane „tamburice“. Najmanje je posejao ukrasnih ludaja.

Dolaskom jeseni stižu i hladniji dani koji donose i češće prehlade. Zato pripremite svoj organizam na vreme, savetujemo vam nekoliko zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета