U Beogradu osnovan Evropski pčelarski savez

pixabay.rs

pixabay.rs

Evropski pčelari od sada će biti udruženi u borbi za spas pčelarstva, koje je ozbiljno ugroženo, pre svega lažnim medom i trovanjem pčela, a njihovo delovanje biće organizovano u okviru Evropskog pčelarskog saveza, čija je osnivačka skupština održana u Beogradu.

Pčelarske organizacije evropskih zemalja održale su osnivačku skupštinu Evropskog pčelarskog saveza (EBA), najavio je predsednik Pčelarske unije Slovenije (ČZS) Boštjan Noč.

Statut udruženja usvojen je na osnivačkoj skupštini, a pčelarske organizacije imaju rok od mesec dana za davanje saglasnosti na statut, nakon čega će sprovesti izbore i registrovati uniju. 

Kako je početkom sedmice saopštila ČZS, svrha Evropske pčelarske asocijacije biće očuvanje ugroženog pčelarstva, aktivna saradnja sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, podrška aktivnostima međunarodne pčelarske organizacije Apimondia, te skretanje pažnje na domaće evropske probleme.

Osim cilja da zaštiti pčelare, uloga Saveza biće i u zaštiti potrošača meda koji su ugroženi, jer se trenutno na tržištu nalazi velika količina falsifikata meda.

Falsifikovani med i trovanje pčela
Na svetskom tržištu ima 50 odsto falsifikata meda, ljudi ga uopšte ne prepoznaju, a taj med pčele ni videle nisu. Noč ističe da je najveći problem što falsifikovani med i laboratorije teško prepoznaju.

Jedan od prvih zadataka na kojima će raditi Evropski savez pčelara je uvođenje jedinstvene metode i laboratorije koja će za celu Evropu utvrđivati šta je falsifikat meda. 

„Zbog oprašivanja, 30 posto hrane ne bi bilo, ako ne bi bilo pčela. Evropa treba da uvede kvote za uvoz meda iz trećih država, jer samo na takav način pčelarstvo može preživeti. Bez pčelara i pčela, nema hrane“, ukazuje Noč. 

Jedan od velikih problema je i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima. Noč smatra da cela Evropa mora za pčelarstvo imati ista pravila. To znači da cela Evropa mora ukloniti sve ono što šteti pčelama i uvesti strože standarde.

Slovenija je bila inicijator Svetskog dana pčela, koji je Opšta skupština UN proglasila krajem 2017 godine. Od 2018. obeležava se svake godine 20. maja, na rođendan pionira modernog pčelarstva i jedan od najvećih pčelarskih stručnjaka Antona Janše.

Dan pčela ima za cilj da podigne svest o važnosti pčela i svih drugih oprašivača za poljoprivredu i biodiverzitet.

U Beogradu osnovan Evropski pčelarski savez

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Prijava lažnog meda je sada dostupna svima i može se obaviti elektronskim putem.

Kako možete da procenite da li je med pravi ili ne, ako ga ne kupujete kod proverenog proizvođača?

Šef katedre za biologiju nam je otkrio nekoliko genijalnih trikova pomoću kojih možete da procenite da li je med kvalitetan.

Za tri dana primili smo preko 500 prijava sumnjivog meda u prodavnicama i to smo prosledili Upravi za veterinu, a akcija inspekcija već donosi prve rezultate, rekao je za Tanjug Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета