Бела детелина, лепа и украсна, уједно лековита и јестива биљка

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Бела детелина, латински назив Трифолиум репенс, је вишегодишња биљка. Њена фамилија је Фабацеае. Бела детелина је самоникла биљка која поседује заиста снажан коренов сисем који је поприлично разгранат. Дужина њеног стабла је око 40 цм.

Њени листови углавном имају три лиске, уколико наиђемо на неку са четири лиске, код нас познатију као детелину са четири листа, верујемо да то по легенди доноси срећу.

Цветови беле детелине имају главичасте цвасти које се налазе на крају дуге дршке. Округлог су облика и веома су бројни. Круница цвета је ружичасте или беле боје, а њена дужина износи од 8 до 13 цм. Њихов број је од 30 до 80 цветова, који се повију на доле када се цветање заврши. Време њеног цветања је од априла до октобра. Плод јој се спљоштен са танким омотачем.

Њена станишта су јој у Европи, у северној Азији, северној Америци, као и у Јужној Америци. У већини случајева можемо белу детелину наћи на ливадама и у градским парковима, јер одлично подноси гажење.

Сетва и садња
Идеално време за сетву беле детелине је у пролеће или у току септембра. Мада, уколико је влажност земље велика и обезбеђена засигурно, тачније ако су стечени сви повољни услови бела детелина сетва се може обавити и током целог лета.

Земљиште је потребно лепо припремити пре сетве. Када тај посао обавимо можемо посејати нашу детелину. То ћемо обавити на једноставан начин по површини и само поваљати након тога. Можемо се помоћи и пнеуматским машинама за сејање на дубини до 5 мм. Препоручено од стране стручњака је сејати до 10 кг по једном хектару земљишта.

Генерално сам тип земљишта за садњу јој није битан, јер ће успевати на скоро сви типовима тла. Бела детелина је биљка која може успевати и на 2000 метара надморске висине. Може се комбиновати и са другим биљкама.

Узгој беле детелине
Бела детелина је биљка којој је потребно много влаге. За њен узгој најпогоднија је кишна, прохлада зима. Њен коренов систем није дубок, па с тога и није нешто отпорна на сушу. Уколико дужи период преовладава суша ова лепа биљка може и скроз увенути. Уколико смо се одлучили да гајимо ову врсту биљке, требали би обратити пажњу на то на оптимална Пх вредност буде од 5,5 до 7.

Бела детелина одлично издржава висок ниво поџемних вода, због њено кореновог системе. С обзиром да је отпорна и на поплаве и на гажење, она се најчешће сади и за испашу. Не треба је стављати превише, увек је боље у комбинацији са другим травама, јер се она јако брзо шири и може угушити друге биљке.Употреба беле детелине
Бела детелина је веома корисна биљка из многих разлога. Најпознатија је као добра медоносна биљка. Велики је произвођач нектара, јер пчеле просто обожавају њен нектар, па с тога је интересантна јако и пчеларима.

Користи се и као крмна биљка, не изазива надимање и јако је хранљива. Пре него што наступи њено цветање она у себи садржи 27 посто чистог протеина и сварљивост беле детелине је доста добра и лака. Ова биљка обогаћена витаминима и минералима, калцијумом и магнезијумом.

Такође још једна врлина којом можемо похвалити нашу белу детелину је и чињеница да има добар утицај на побољшавање плодности тла. То постиже, јер се у њеном корену везује азот из ваздуха у земљиште.

Њена употреба заступљена је и у исхрани, јер је веома квалитетна. Белу детелину можемо чак додавати као додатак на пример салатама.

Лековитост
Још једна од корисних ствари које нам пружа ова биљка јесте управо њена лековитост. Ова лековита биљка заиста је распрострањена како индустријски, тако и дивље. Она нам прочишћава организам, помаже у регенерисању јетре, а фантастична је код пробавних тегоба.

Почећемо са сакупљањем драге биљке која нам је потребна. Њено цетање траје до септембра и управо нам је тај период битан јер ју је тад најбоље набрати. Када наберемо нашу лепотицу, потребно је неко време да је просушимо на месту које није превише светло, али јој морамо омогућити довољан проток ваздуха да би задржала своја лековита својства.

Чај од цветова беле детелине је течност која нам може помоћи у чишћењу наше крви. Такође овај чај оплемењује, једноставо ојачава наш организам. Уколико желимо да побољшамо апетити или да унапредимо рад дигестивног такта потребно је редовно да пијемо управо овај чај.

Што се тиче акни и разних израслина по кожи, лицу и телу могу нам помоћи стабљика и детелинини листови. Уколико желимо да нам модрице или опекотине што брже зарасту требали бисмо користити облоге управо од ове наше лековите лепотице.

Сигурно смо приметили да се она појављује у саставу многих ситупа за прехладу и грип. Зашто бисмо трагали за њима кад је прављење сирупа од детелине више него једноставно. Потребна нам је сам свежа изблендирана детелина у коју ћемо налити две шоље меда и додати лимунов сок. Након тога чувати га у фрижидеру и конзумирати га по потреби тако што ћемо га нећно отапати у устима.


Ко би рекао? Толико пута смо прошли поред ње, прегазили је негде по парковима, а да нисмо знали да нам управо чај од њене суве биљке може умањити бол у грлу. Фантастична је комбинција ње, жалфије и камилице за испирање грла и опорављање гласних жица.

Izvor:seoski poslovi

Бела детелина, лепа и украсна, уједно лековита и јестива биљка

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Ne računajući setvu šećerne repe koja je već počela, setva ostalih primarnih poljoprivrednih kultura bi trebalo da počne u aprilu. Sve oči su uprte u poljoprivrednike od kojih se očekuje da posao obave valjano, kako bi u žetvi imali što bolje prinose i tako obezbedili dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.

Ova drevna žitarica naziva se još i rumenika, šćir ili štir, a po izgledu dosta podseća na proso.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета