Ким се гаји две године, а здраво уље највише вреди

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Ким се гаји ради плодова и етарског уља. Ако сте размишљали да почнете гајење култура које нису уобичајене, ким је једна од њих. У плодовима се налази 4-6 % етарског уља. Плодови кима употребљавају се у пекарству и посластичарству, а етарско уље у медицини и козметици.

Главни састојак етарског уља је карвон и његов садржај у етарском уљу креће се од 53-65 %. Поред етарског уља плодови кима садрже и масно уље које се употребљава у индустрији сапуна.

У нашој земљи ким се мало гаји. Двогодишња је биљка. Успева у врло различитим условима. Годи му већа влажност ваздуха док му суви и хладни ветрови наносе знатне штете. За гајење кима најбоље одговарају растресита, дубока, умерено влажна и плодна земљишта.

Најбољи предусеви киму су ђубрене окопавине и није пожељно да се ким гаји дуже време узастопно на истом земљишту. Обрада земљишта изводи се обавезно у јесен, што раније и што дубље. Ђубрење се обавља минералним ђубривима.
При гајењу кима веома је значајно ђубрење фосфорним ђубривима, јер она утичу на повећање количине етарског уља у плодовима и на његов квалитет.

Ким се гаји две године и даје здраво уље
Ким се може сејати директно на стално место или размножавати расадом. Боље је да се размножава директним сејањем семена. Сетву треба обавити рано у пролеће, још у марту.

Сетва се врши у редове на растојању 30-40 цм између редова. За сетву хектара потребно је 7-8 кг семена. Семе се сеје плитко па је потребно извршити ваљање по сетви. Ким се може гајити и тако што се усејава у неки заштитни усев, најчешће у пивски јечам.

Нега усева састоји се у прашењу, прихрањивању и плевљењу.

Од болести, ким напада пламењача, а од штеточина кимов мољац. Веће штете наноси мољац па сузбијању ове штеточине треба посветити посебну пажњу. Плодови кима неравномерно сазревају што доводи до тога да ако се жетва не обави на време долази до осипања плодова. Најподесније време за жетву кима је када плодови почињу да добијају мрку боју. То је обично крајем јуна.
Ако семе кима због неповољних временских услова у току жетве изгуби своју природну боју, може се употребити за добијање етарског уља. Принос кима је различит. Ако се гаји као чист усев може се добити 1000-1200 кг/ха семена а са заштитним усевом 700-1000 кг/ха.

Уље црног кима
Најзначајнији производ црног кима је уље, које у себи садржи стотинак активних супстанци. Добија се од зрелих семенки, хладним цеђењем. Ово уље садржи нигеллон који шири бронхије и опушта мишиће и тхyмоцхинон који снижава холестерол, подстиче лучење жучи и олакшава варење хране. Поред тога, уље црног кима лечи болести плућа, бронхијалну астму, мигрену, спречава опадање косе и гојазност. Такође има и антибактеријско дејство.

Izvor:agro info tel

Ким се гаји две године, а здраво уље највише вреди

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sakupljali su ga i koristili još u Neolitskom periodu, zbog njegovih povoljnih dejstava na ljudski organizam.

Zbog mnogobrojnih lekovitih blagodeti, se sa pravom smatra čudotvornom. Raznovrsna i široka primena ovog ulja zabeležena je još pre više od 5000 godina.

Još u drevnim vremenima se aroma Ylang-Ylang smatrala aromom osećajnosti i ljubavi. Ulje Ylang-Ylang-a se proizvodi na Madagaskaru.

Crni kumin pripada jednogodišnoj biljci iz porodice Ranunculaceae. Crni kim raste u oblasti Mediterana, Azije i Indije. Mada se isto zove crni kumin nije kim koga najčešće koristite kao začin i koga možete pronaći u svakoj radnji.

Kim, crni kumin, nigella sativa, čurokot ili kalinji je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.

Timijan je sličan majčinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, nego raste uspravno do 30 cm

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета