Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Ekonomski značajne štete na biljkama pričinjavaju odrasli insekti i larve, uništavajući lisno zelenilo između nerava

Žitne pijavice se hrane velikim brojem biljnih vrsta, naročito oštećuju strna žita, a pored njih, može oštećivati i biljke kukuruza. Međutim, hraneći se lišćem kukuruza, ubrzo počinju masovno uginjavati jer im kukuruz kao biljka hraniteljka ne odgovara. Naime, oštre dlačice kojima je list kukuruza prekriven, nakon konzumiranja od strane imaga, oštećuju njegov crevni trakt, usled čega dolazi do uginjavanja. 

Veći deo tela je tamno plave boje, dok je vratni deo narandžast. Jaja su ćilibarno žuta, veličine oko 1 mm. Ona su položena u nizovima na gornjoj strani lišća u grupicama. Kada odrastu, dostignu dužinu oko 8 mm, povlače se u zemljište gde se pretvaraju u stadijum lutke. Prezimljavaju kao odrasli insekti u ostacima šupljih stabljika žita ili drugih korovskih biljaka na parcelama i u okolini. Mogu se naći sasvim plitko ispod biljnih ostataka u zemljištu. Najveći broj imaga (odraslih insekata) pojavljuje se u proleće, početkom aprila. Po parenju, ženke počinju da polažu jaja. Period polaganja jaja zavisi od vremenskih uslova i može biti veoma dug, često i do sredine juna kada se sreću i prvi odrasli insekti nove generacije. Razvoj larvi traje tri nedelje, nakon čega odlaze u zemljište radi preobražaja u stadijum lutke. Pre odlaska u dijapauzu i prezimljavanje, odrasli insekti nove generacije se hrane lišćem raznih vrsta iz familije Poaceae, a naročito kukuruza, ne pričinjavajući velike štete.

S obzirom da je aktivnost imaga i larvi žitne pijavice veoma rastegnut, daleko racionalnije je suzbijanje odraslih. Suzbijanje se izvodi kada se nalazi 8-15 imaga po m2, u zavisnosti od stanja i kondicije useva. Za suzbijanje imaga i larvi se preporučuje širok izbor piretroida 

Izvor:domacinskakuca.rs

Suzbijanje žitne pijavice

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Ne računajući setvu šećerne repe koja je već počela, setva ostalih primarnih poljoprivrednih kultura bi trebalo da počne u aprilu. Sve oči su uprte u poljoprivrednike od kojih se očekuje da posao obave valjano, kako bi u žetvi imali što bolje prinose i tako obezbedili dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета