Vreme za prihranu pšenice, cene đubriva previsoke

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sneg koji je u prethodnom periodu padao na teritoriji cele Srbije pogodovao je usevima pšenice, a da bi prinosi bili optimalni, neophodna je i adekvatna prihrana. Sve to dolazi u momentu kada su cene đubriva na tržištu previsoke, tvrde stručnjaci.

Zahvaljujući izuzetno povoljnim klimatskim uslovima tokom jeseni, pred kraj žetve kukuruza, suncokreta i drugih kultura, ozimi usevi zasnovani su u optimalnim agrotehničkim rokovima. To je doprinelo da, na 90% površina, pšenica, ječam i uljana repica u zimu uđu dobro razvijeni i pripremljeni.

– Imamo niske temperature, ali nisu ekstremne, već -3, -5, i ovaj sneg će sigurno zaštititi useve od mrazeva, a dobro je došao i u vidu padavina koje će poboljšati kretanje vegetacije u nastavku, krajem februara i u martu – kaže dipl. ing. Eugen Baba, savetodavac PSS Agrozavod Vršac, a prenosi agrotv.net

Sada je vreme za prihranu pšenice, koju su neki već i obavili ureom, ali su mnogi proizvođači u nedoumici zbog visokih cena mineralnih azotnih i kompleksnih đubriva, što može uticati na količinu primenjenih sredstava. Stručnjaci ipak preporučuju da se sa time ne kalkuliše mnogo, da ne bi bilo posledica po prinose.

– Mislim da motiviše cena koja je u najavi za ozime, pa čak i za prolećne kulture, s obzirom na to da je sada vreme kada se planira plodored i nabavlja repromaterijal – smatra Baba, i dodaje da one u kalkulaciji mogu opravdati i visoku cenu đubriva. Tako da se nadam da neće biti niskih prinosa u konačnom delu proizvodnje – zaključuje on.

S druge strane, zbog najavljene dobre cene otkupa, površine pod ozimim kulturama na ovoj teritoriji nešto su veće nego ranijih godina, što će doprineti da i kulture koje u plodoredu dolaze nakon pšenice imaju bolje prinose, predviđaju iz PSS Agrozavod.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Vreme za prihranu pšenice, cene đubriva previsoke

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета