Zbog ušteda na azotnom đubrivu, pšenica se neće razlikovati od obične trave

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Poskupljenja na svim nivoima su itekako vidljiva. Iako se na semenu ove godine nije štedelo, na đubrivima jeste, pa ako se ovakakv trend nastavi, stručnjaci upozoravaju da se na proleće pšenica i obična trava neće razlikovati.

Cene poljoprivrednih proizvoda su daleko sporije rasle od cena inputa, a naročito goriva. zbog kog su usledila i ostala poskupljenja.

- Veštačko đubrivo otišlo sa tri hiljade i osamsto prošle godine na jedanaest hiljada. Nafta je otišla sa sto trideset dinara na sto sedamdeset pet. Pa hemija: jedan običan Total je prošle godine bio 350 dinara, a sada je 800 dinara litra. To je jedna litra! A o čemu mi divanimo? Tri posto inflacije. A nama poskupljuje kukuruz, prošle godine bio 18 dinara, a sada je dvadeset šest, dvadeset sedam dinara - ističe poljoprivrednik iz Male Bosne Vinko Stantić.

Na semenu se nije štedelo, osnovno đubrenje znatno redukovano

Na semenu se nije štedelo, upotreba deklarisanog semena bila je na višegodišnjem nivou jer je semenska pšenica bila čak i jeftinija, ali najveći problem može da predstavlja rast cena đubriva. U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica procenjuju da je osnovno đubrenje znatno redukovano, pogotovo za jare kulture, dok je kod ozimih na nivou od oko sedamdeset procenata potrebnih količina fosfora i kalijuma. Upozoravaju da će, ako izostane upotreba azotnih đubriva u adekvatnim agrorokovima, posledice biti dalekosežne.

- Izostanak đubrenja fosforom i kalijumom ne mora da vodi tolikom smanjenju prinosa ukoliko su parcele optimalno obezbeđene. Ali, azot je nosilac prinosa, to se zna u agronomskoj praksi i nikako ne bi smelo da dođe do izostajanja primene azotnih đubriva jer tada će doći do drastičnog pada prinosa. Dakle, bez obzira na cenu koja bude, mislim da će poljoprivrednici na neki način morati da smognu snage da primene azotna đubriva u onoj meri i za, hajde da ne kažemo neke vrhunske planirane prinose, ali relativno visoke prinose. Jer, kaže, izostankom azotnih đubriva, pšenica neće biti pšenica. Ona će biti trava - objašnjava direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

Trenutno stanje useva u Subotici je zadovoljavajuće. Uljana repica, pogotovo ona kasnije sejana, idealno je pripremljena za prezimljavanje. Veći deo ječma i gotovo sva pšenica posejani su u drugoj polovini oktobra i trenutno su u fazi da bi im prijao snežni pokrivač, odnosno izostanak golomrazica.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Zbog ušteda na azotnom đubrivu, pšenica se neće razlikovati od obične trave

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od prvih delatnosti kojom je čovek počeo da se bavi je poljoprivredna proizvodnja.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета