Kako, gde i šta pecati u zimskom periodu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Gde ići na pecanje kad dođe hladno vreme, pitanje je mnogih zaljubljenika u ribolov.

Ali, kako dođe zima i hladno vreme, tada je pecanje primamljivo samo onima koji su pravi fanatici i kojima hladnoća i kratak dan ne predstavlja problem. Posećujte proverene lokacije i nemojte pecati kraj same reke, odmaknite se nekoliko metara i imaćete više uspeha. Riba u malim i bistrim vodama lako uočava ljude, te se ona sklanja na sigurno kako bi se zaštitila.

Kada je ovo doba godine u pitanju, preporuka je ne rizikovati sa destinacijama, već ići na proverene destinacije, mesta na koja često idete da pecate. Takođe, bitno je ići na mesta koja su geografski blizu, nema potrebe eksperimentisati sa terenima u tom periodu. 

Što se tiče opreme za pecanje, koristite osetljiv pribor, fine sisteme i kvalitetne udice. Pecajte sa osetljivim fider ili piker štapovima, čiji će tanki vrhovi registrovati i najmanji trzaj.

Koristite fider modele ili obično olovo umesto klasičnih hranilica od spiralno uvijene žice. Opredelite se za vitke i lagane karbonske štapove duge između pet i sedam metara, brze mašinice i kvalitetne monofilne strune namenjene zimskoj upotrebi. Obavezan deo pribora je meredov sa dovoljno dugačkom drškom, naročito kada se na vrhu štapa nađe krupan komad.

Po mnogima je najbolji zimski mamac hlebna ruža (pahulja), mada mnogi smatraju da je pecanje na crviće lakše jer ribolovac ne mora da reaguje na svako sumnjivo dešavanje.

Tokom zimske sezone najčešće se lovi skobalj.
Ako je vodostaj izrazito nizak, pokušajte da ga potražite u dubokim virovima, a kad voda nadođe, pažnju obratite i na prelive.

Ukoliko pecate na kanalima, verovatno ćete na udici imati bodorku, koju ćete najpre naći u blizini mostova, oborenog drveća i sličnih zaklona, na mirnim i dubokim mestima.
Mamac joj treba ponuditi na samom dnu ili malo iznad njega.

Dok će se babuška, sve do ranog proleća, u velikom broju zadržavati u rečnim marinama i zimovnicima gde je voda nešto toplija. Na takvim mestima, dno je često bukvalno popločano srebrnim karašima.

Dobro se pripremite, obucite se toplo, spremite odgovarajući pribor pa pravac na vodu. Ukoliko se budete pridržavali ovih saveta, imaćete šanse za dobar ulov.

Ribe koje se najviše pecaju u zimskom periodu su smuđ i štuka, ali i bandar i klen.

Izvor:.topfish.rs

Kako, gde i šta pecati u zimskom periodu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Prodavci ogreva ne pamte da je kupovina drva krenula ranije. Poskupljenje goriva i povećana tražnja, kao i nedostatak radne snage utiču na cenu ogreva, koja se menja iz dana u dan, a za trećinu je viša nego prethodnih godina.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета