Ovogodišnja proizvodnja ribe manja za trećinu u odnosu na prošlu godinu

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ne čudi činjenica da je proizvodnja ribe u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu za oko 30 odsto, s obzirom na to da su površine pod ribnjacima sa 12.000-15.000 hektara smanjene na nešto ispod 5.000 hektara.

Ovakav rezultat je posledica lošeg odnosa državnih institucija prema sektoru ribarstva.

Naša zemlja uvozi oko 75 odsto ribe, dok je samo 25 procenata iz domaće proizvodnje, kaže za Biznis.rs predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije i direktor ribnjaka ”Kapetanski rit“ Krum Anastasov.

- U ovom periodu najviše se traže šaran i pastrmka, a pored njih i tolstolobik i ostale vrste ribe. Kada je reč o ceni, maloprodajne cene u ribarnicama kreću se od 450 do 490 dinara po kilogramu, s tim što je u velikim sistemima ona oko 400 dinara. Potrošači će sada biti snabdeveni, ali ćemo već na proleće imati problem, s obzirom na to da počinje prolećni post i da će se Đurđevdan slaviti posno. Mislim da će faliti ribe - navodi Anastasov.

On dodaje da će potrošači zbog celokupne situacije imati problem jer će ubuduće morati da kupuju ribu koja nije proizvedena u našoj državi, što je poražavajuće. Kako se kreću cene ribe, proverili smo i u jednoj ribarnici u Beogradu. Prema rečima vlasnika ovog maloprodajnog objekta, posla ima, a polako se pripremaju za predstojeće slave i praznike.

- Kilogram šarana je 440 dinara, sa čišćenjem 470, dok je pečeni šaran 1.400 dinara. Tolstolobik je od 330 do 350 dinara, sa čišćenjem od 350 do 380, očišćena pastrmka je 620 dinara, oslić 450, skuša 380, dok su fileti soma (Pangasius) 350 dinara - navodi on za naš portal.

Kada je reč o poskupljenju, predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije objašnjava da proizvođači još uvek nisu ukalkulisali realnu cenu, iako je evidentno da je sve poskupelo – od troškova, pa do hrane.

- Električna energija, koja je značajna u proizvodnji šarana, poskupela je skoro 100 odsto, gorivo takođe. Prošle godine cena kukuruza bila je 16 dinara, sada je 26. Soja je sa 45-50 dinara otišla na 85, a poskupelo je i riblje brašno, kao i sve vrste usluga. Ako se uzme u obzir da je prošle godine junetina bila 750 dinara, a sada je 1.050, očigledno je da mi još uvek nismo iskoristili tu mogućnost da primenimo sve troškove, tako da je cena ribe trenutno jako niska, iako je porasla u odnosu na period kada smo zbog pandemije bili zatvoreni - ističe Anastasov.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Ovogodišnja proizvodnja ribe manja za trećinu u odnosu na prošlu godinu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih na teritoriji AP Vojvodine za 2022. godinu.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Nakon gotovo deset godina, ponovo je počelo poribljavanje Palićkog jezera autohtonim vrstama ribe, kada je na četiri lokacije bačeno prvih 150 kilograma soma.

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva povećane su u oktobru ove godine za 38,1 odsto u odnosu na isti period lane.

Šaran sa suvim šljivama je jelo prepuno izuzetaka od pravila: prija i uz lagana crna vina, ko voli jede ga sa svežom ljutom paprikom, a šljiva dokazuje da nije voće nego povrće.

Akcija poribljavanja ribnjaka Bager, omiljenog mesta za sportsko nadmetanje u pecanju, organizovana je od strane članova udruženja sportskih ribolovaca "Smuđ" iz Plandišta. Ribnjak je obogaćen sa 50 novih komada šaranske ribe.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета