Ovogodišnja proizvodnja ribe manja za trećinu u odnosu na prošlu godinu

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ne čudi činjenica da je proizvodnja ribe u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu za oko 30 odsto, s obzirom na to da su površine pod ribnjacima sa 12.000-15.000 hektara smanjene na nešto ispod 5.000 hektara.

Ovakav rezultat je posledica lošeg odnosa državnih institucija prema sektoru ribarstva.

Naša zemlja uvozi oko 75 odsto ribe, dok je samo 25 procenata iz domaće proizvodnje, kaže za Biznis.rs predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije i direktor ribnjaka ”Kapetanski rit“ Krum Anastasov.

- U ovom periodu najviše se traže šaran i pastrmka, a pored njih i tolstolobik i ostale vrste ribe. Kada je reč o ceni, maloprodajne cene u ribarnicama kreću se od 450 do 490 dinara po kilogramu, s tim što je u velikim sistemima ona oko 400 dinara. Potrošači će sada biti snabdeveni, ali ćemo već na proleće imati problem, s obzirom na to da počinje prolećni post i da će se Đurđevdan slaviti posno. Mislim da će faliti ribe - navodi Anastasov.

On dodaje da će potrošači zbog celokupne situacije imati problem jer će ubuduće morati da kupuju ribu koja nije proizvedena u našoj državi, što je poražavajuće. Kako se kreću cene ribe, proverili smo i u jednoj ribarnici u Beogradu. Prema rečima vlasnika ovog maloprodajnog objekta, posla ima, a polako se pripremaju za predstojeće slave i praznike.

- Kilogram šarana je 440 dinara, sa čišćenjem 470, dok je pečeni šaran 1.400 dinara. Tolstolobik je od 330 do 350 dinara, sa čišćenjem od 350 do 380, očišćena pastrmka je 620 dinara, oslić 450, skuša 380, dok su fileti soma (Pangasius) 350 dinara - navodi on za naš portal.

Kada je reč o poskupljenju, predsednik Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije objašnjava da proizvođači još uvek nisu ukalkulisali realnu cenu, iako je evidentno da je sve poskupelo – od troškova, pa do hrane.

- Električna energija, koja je značajna u proizvodnji šarana, poskupela je skoro 100 odsto, gorivo takođe. Prošle godine cena kukuruza bila je 16 dinara, sada je 26. Soja je sa 45-50 dinara otišla na 85, a poskupelo je i riblje brašno, kao i sve vrste usluga. Ako se uzme u obzir da je prošle godine junetina bila 750 dinara, a sada je 1.050, očigledno je da mi još uvek nismo iskoristili tu mogućnost da primenimo sve troškove, tako da je cena ribe trenutno jako niska, iako je porasla u odnosu na period kada smo zbog pandemije bili zatvoreni - ističe Anastasov.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Ovogodišnja proizvodnja ribe manja za trećinu u odnosu na prošlu godinu

Komentari

  • Od vsXaHA
  • 2023-07-27 13:43:03

cialis with dapoxetine 2002; 163 277 291

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Puštanjem čak 1.400 kilograma mlađi, odnosno, 7.000 jedinki jednogodišnjeg šarana, danas je na kanalu DTD u Srbobranu počela ovogodišnja redovna akcija poribljavanja JVP „Vode Vojvodine“.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Uoči Vaskršnjih praznika JVP "Vode Vojvodine" u pojačanim kontrolama ribolovnih voda zaplenile su čak 11 kilometara nelegalno postavljenih mreža.

Pozivaju se svi zainteresovani dobrovoljci koji žele da postanu ribočuvari volonteri i time doprinesu očuvanju ribljeg fonda na našim ribolovnim vodama, da preuzmu Priručnik ribočuvar-volonter koji će služiti za polaganje testa za tu namenu.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u decembru 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020. godine, povećane su za 29,1%, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih na teritoriji AP Vojvodine za 2022. godinu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета