Пастрмка доноси профит ресурсе већ имамо

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Пастрмка доноси профит. Србија има велики потенцијал за развој рибарства. Ова производња би се успешно могла организовати у скоро свим деловима наше земље. Бројне су реке, вештачке акомулације, језера, планински потоци, извори, баре, мочваре, ритови, који се могу искористити за организовање ове изузетно профитабилне производње.

Према неким подацима у Србији се годишње потроши преко 30 милиона килограма рибе. Из домаће производња се обезбеђује око 10 милиона килограма, док се преостали део увози. Познато је да свака риба има своје специфичне захтеве према температури, физичким, хемијским и биолошким особинама воде.

У последњих неколико година производња пастрмке све више добија на значају. Пастрмка спада у хладноводне рибе, и успешно се може на температури воде од 14 Ц до 16 Ц. Производња пастрмке у Србији је у последњих пар година у експанзији. Добри пословни резултати постојећих рибњака, али и чињеница да домаће тржиште може да апсорбује велике количине пастрмке, утицали су да се велики број предузетника и пољопривредних газдинстава укључи у ову производњу. У технологији производње пастрмке разликује се неколико фаза према времену трајања узгоја и телесној маси (узрасним категоријама рибе).

Подела према времену трајања угоја разликује следеће фазе:

узгој рибље млађи до месец дана
узгој рибље млађи од једног до три месеца
узгој рибље млађи од три до дванаест месеци
узгој рибље млађи од дванаест месеци до конзумне рибе
ПАСТРМКА доноси профит ресурсе већ имамо
У пракси постоји подела и према телесној маси рибе у свакој фази производње. Према неким стандардима и резултатима који се постизу у пракси може се направити и следећа подела:

фаза производње млађи масе 1 грама
фаза производње млађи 10 грама
крајња фаза производње (конзумна риба) 250 грама
Поред конзумне рибе, као крајњег производа, у производњи пастрмке јавља се и споредни (везани) производ који настаје од екскремената у свим фазама производње, а који се може користити у производњи глиста. У производњи пастрмке јављају се следеће ставке, које имају карактер варијабилних трошкова производње:

укупна вредност насада, односно вредност јаја, ларви и млађи
укупни трошкови хране (по узрасним категоријама и фазама производње)
остали варијабилни трошкови ( лекови, ангажовање стручњака, дезинфекција објеката и др.)

agroinfotel.net

Пастрмка доноси профит ресурсе већ имамо

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета