Spasavanje ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva Dunava i Save

Foto: vojvodinasume.rs

Foto: vojvodinasume.rs

Kao odgovoran korisnik i upravljač 10 delova ribolovnih područja “Bačka“; „Banat“ i „Srem“ na rekama Dunav, Sava i Studva u ukupnoj dužini od 395 km na teritoriji AP Vojvodine, JP “Vojvodinašume“ je u skladu sa Programom upravljanja ribarskim područjem donelo odluku o pokretanju najveće akcije spasavanja ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva reka Dunava i Save u proteklih 10 godina.

Razliv je zaleđe reka (rukavci, kubici, bare, depresije) koje se puni vodom iz glavnog toka reka i idealno su mesto za mrest ribe. Ukoliko dođe do naglog povlačenja reke u glavno korito, veliki broj, pre svega riblje mlađi i sitnije ribe, ostaje zarobljen u barama i depresijama Dunava i Save.

Akcija spasavanja ribe i riblje mlađi i njena translokacija u glavne rečne tokove reka Dunava i Save simbolično je nazvana “Milion jedinki riblje mlađi u 2021. godini vratimo Dunavu i Savi“. U periodu od 15. jula do 15. septembra 2021. godine planirane su akcije spasavanja i translokacije na najkritičnijim mestima razliva Dunava i Save i to:
– Područje “Obedska bara“ – Sava
– Područje “Koviljsko-petrovaradinski rit“ – Dunav
– Područje “Apatinski rit“ – Dunav
– Područje “Monoštorski rit” – Dunav

Translokacija i spasavanje ribe i riblje mlađi biće realizovna, kako je saopšteno iz JP “Vojvodinašume“, sopstvenom radnom snagom, a upućen je poziv i Udruženjima sportskih ribolovaca sa navedenih područja da se uključe u ovu korisnu i humanu akciju spasavanja ribe i riblje mlađi.

Planirano je da se u periodu od 15. jula do 15. septembra 2021. godine na navedenim područjma realizuje humano i bezbedno hvatanje i njihova translokacija do glavnih tokova Dunava i Save, a ukoliko se pokaže potreba, akcija će biti proširena i na druga ribolovna područja kojima gazduje JP “Vojvodinašume“.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Spasavanje ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva Dunava i Save

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Nakon gotovo deset godina, ponovo je počelo poribljavanje Palićkog jezera autohtonim vrstama ribe, kada je na četiri lokacije bačeno prvih 150 kilograma soma.

Šaran sa suvim šljivama je jelo prepuno izuzetaka od pravila: prija i uz lagana crna vina, ko voli jede ga sa svežom ljutom paprikom, a šljiva dokazuje da nije voće nego povrće.

Kina će obustaviti uvoz smrznute ribe iz Rusije na čijem pakovanju je otkrven koronavirus. Ovo nije prvi slučaj tog tipa.

Iako zbog svog specifičnog i intenzivnog mirisa i ukusa nisu naročito omiljena hrana, sardine su vrlo zdrave. U nastavku teksta saznajte i zbog čega.

Napori da se nahrani rastuća populacija su sve veći. Jedna od opcija može biti 'plava hrana' koja ovakav problem može rešiti bez uništavanja planete.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета