U mesu ribe uvezenoj iz Španije utvrđeno je prisustvo larvi parazita Anisacis-a

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Granična veterinarska inspekcija na graničnom prelazu „Gostun“ tokom redovne kontrole, izvršila je pregled pošiljke zamrznutog oslića “Nek” poreklom iz Španije, pri čemu su uzeti uzorci ove ribe na parametre bezbednosti hrane, dana 2. avgusta 2021.godine.

Ispitivanjem u ovlašćenoj laboratoriji, u mesu ribe utvrđeno je prisustvo larvi parazita Anisacis-a.

Na osnovu priložene dokumentacije, utvrđeno je da je riba izlovljena u južnozapadnom Atlantiku, zona izlova FAO 41 i prerađena u objektu „Gandon S.A – Buque Factoria Esperanza Menduina, Galicija,  Španija, izvozni kontrolni broj 12.05259/PO.

Datum proizvodnje ribe je 22.01.2021. godine, a rok trajanja do 22.01.2023.godine.

S obzirom da prisutvo ovog parazita u ribi koja nije dovoljno termički obrađena, može da predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, celokupna pošiljka od 27.511 kilograma je blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na tržište.

Uprava za veterinu je takođe, kroz sistem za brzo obaveštavanje EU/RASFF, obavestila Evropsku komisiju o utvrđenim neusaglašenostima u ribi iz Španije.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

U mesu ribe uvezenoj iz Španije utvrđeno je prisustvo larvi parazita Anisacis-a

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva povećane su u oktobru ove godine za 38,1 odsto u odnosu na isti period lane.

Ne čudi činjenica da je proizvodnja ribe u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu za oko 30 odsto, s obzirom na to da su površine pod ribnjacima sa 12.000-15.000 hektara smanjene na nešto ispod 5.000 hektara.

Pod simboličnim nazivom „Milion jedinki riblje mlađi u 2021.godini vratimo Dunavu i Savi“, realizovana je prva uspešna akcija spasavanja ribe i riblje mlađi, kao i njena translokacija u glavne rečne tokove Dunava i Save.

Proizvođačke cene u poljoprivredi i ribarstvu su u junu povećane ukupno za 30,2% u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi se u izveštaju ”Indeksi cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva” koji je objavio Republički zavod za statistiku

Čišćenje ribe nije uvek jednostavan i lak posao, naročito za neiskusne. U nastavku pročitajte kako na najlakši način da obavite ovaj posao, isfiletirate ribu, ali i kako da prepoznate da je sveža.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета