Više od 330 kilograma ribe i riblje mlađi spaseno i ispušteno u Dunav

Foto: vojvodinasume.rs

Foto: vojvodinasume.rs

Pod simboličnim nazivom „Milion jedinki riblje mlađi u 2021.godini vratimo Dunavu i Savi“, realizovana je prva uspešna akcija spasavanja ribe i riblje mlađi, kao i njena translokacija u glavne rečne tokove Dunava i Save.

Realizovana je prva uspešna akcija spasavanja u razlivu reke Save, tačnije na području SRP “Obedska bara“ 17.07.2021.godine, a dana 19.08.2021.godine, na području SRP „Koviljsko-Petrovaradinskog rita“, su zaposleni u JP “Vojvodinašume“ – sektor za ribarstvo, realizovali akciju spasavanje ribe i riblje mlađi, translokacijom u glavno korito reke Dunav.

SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“ se nalazi na levoj i desnoj obali reke Dunav, na njegovom srednjem toku kroz Srbiju od 1.250 do 1225 km. Rezervat zahvata prostrano inundaciono područje reke Dunav pored naselja Kovilj i Petrovaradin, po kojima je i dobio ime. On predstavlja najveći očuvani ritski kompleks koji se celom površinom nalazi u plavnom području reke Dunav (nebranjeni deo).

U ovoj akciji realizovano je spasavanje i translokacija dela zaostale riblje mlađi i ostalih jedinki autohtonih vrsta riba iz odsečenih bara Kenderat, Dugaja i Aleksina bara sa Koviljskog dela rita u glavno korito reke Dunav (Beščanski most – deo RP Srem).

Oprema i ljudstvo se premeštaju na nove lokacije, da bi do kraja avgusta i početkom septembra realizovali još nekoliko akcija spasavanja i translokacija riblje mlađi.

Naredna akcija će biti  na području “Apatinskog rita“ na reci Dunav, zatim razliv reke Dunav na području “Monoštorskog rita“ i verovatno, ukoliko vodostaji budu optimalni, završetak ovogodišnje akcije  „Milion jedinki riblje mlađi u 2021.godini vratimo Dunavu i Savi“, će biti u razlivu reke Dunav na području SRP “Deliblatska peščara“.

U akciji spasavanja i translokacije riblje mlađi učestvovao je i direktor JP „Vojvodinašume“ Kokai Roland, koji je tim povodom izjavio da JP Vojvodinašume kao upravljač ribarskim područjima obezbeđuje očuvanje i održanje ribljeg fonda kako po pitanju kvantiteta, tako i po pitanju raznovrsnosti ribljih vrsta – pre svega autohtonih.

Osim preduzimanja mera i aktivnosti u svrhu sprečavanje ribokrađe, redovno se vrši i poribljavanje ribljom mlađi iz veštačkog uzgoja.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Više od 330 kilograma ribe i riblje mlađi spaseno i ispušteno u Dunav

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Nakon gotovo deset godina, ponovo je počelo poribljavanje Palićkog jezera autohtonim vrstama ribe, kada je na četiri lokacije bačeno prvih 150 kilograma soma.

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva povećane su u oktobru ove godine za 38,1 odsto u odnosu na isti period lane.

Šaran sa suvim šljivama je jelo prepuno izuzetaka od pravila: prija i uz lagana crna vina, ko voli jede ga sa svežom ljutom paprikom, a šljiva dokazuje da nije voće nego povrće.

Ne čudi činjenica da je proizvodnja ribe u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu za oko 30 odsto, s obzirom na to da su površine pod ribnjacima sa 12.000-15.000 hektara smanjene na nešto ispod 5.000 hektara.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета