Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Ako nemate vremena za konzumiranje pre isteka roka trajanja - zamrznite. Možete li stvarno zamrznuti kokošja jaja, i kako to uraditi kako treba - reći ćemo u nastavku teksta.

Ako zamrznete jaja bez ljuske u zatvorenoj plastičnoj posudi ili u plastičnoj kesi sa hermetičkim zatvaranjem, nema problema za dalju upotrebu. Za dalju upotrebu proizvoda od jaja, važno je označiti datum zamrzavanja i broj komada. U ovom obliku jaja se mogu skladištiti 12 meseci.  Zamrzavanje im neće pokvariti svojstva.

Prirodno, tekstura žumanaca postaje drugačija nakon zamrzavanja, pa ih je posle teže kuvati. Takvu promenu teksture možete izbeći tako što ćete umutiti žumanca i osminu kašičice soli ili 1,5 kašičicu šećera na svaka četiri žumanca. Važno je naglasiti da  morate voditi računa i na šta planirate da ih trošite, jer ako slana žumanca ubacite u smesu za tortu, ona jednostavno neće valjati. Važno je da napišete i kada ste ih zamrzli, kako biste znali do kad ih morate potrošiti i zašta su jaja dal za slano ili slatko.

Belanca je lakše zamrznuti jer ne menjaju strukturu, pa mogu stajati u zamrzivaču i duže. Ona se zapravo zamrzavaju lakše od žumanaca i mogu trajati duže - do 12 meseci. Belanca se zamrzavaju bez dodataka šećera ili soli. Nije potrebno ni mućenje.

Cela jaja - Svako jaje treba razbiti u šoljicu, pre nego što se sipa u činiju, u kojoj ćete iz mešati. Žumance i belance se lagano izmešaju da bi se izbeglo stvaranje pene, jer pena znači – prisustvo vazduha.

Važna napomena: NIKADA sa ljuskom, nezamrzavajte jer bi u toku zamrzavanja ljuska pukla. Možete da ih zamrznete i u posudama za led koje ćete pokriti kesicama.

Agroinfo.rs

Da li je moguće zamrznuti jaja?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osim što popravlja oštećene pramenove kose, takođe jača kosu

Najčešće se na licu i predelu oko očiju pojavljuju prve promene koje nam donose godine.

Pogledajte šta treba da uvrstite u svoju ishranu kako biste što pre pocrneli

Žitište ima svoj jedinstveni festival - Pile fest. Manifestacija koja je posvećena živinarstvu i proizvodima od živine, održana je 16. put a njen zaštitni znak jeste priprema a potom i degustacija najveće kajgane na ovim prostorima.

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Radi se o posebnoj metodi kuvanja jaja čiji rezultat je impresivno dugačko jaje koje možete izrezati na kriške. Postupak je jednostavan, a ukućani će biti oduševljeni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета