NAJVEĆA KAJGANA U ŽITIŠTU: Pile festival može komotno u GInisa

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Žitište ima svoj jedinstveni festival - Pile fest. Manifestacija koja je posvećena živinarstvu i proizvodima od živine, održana je 16. put a njen zaštitni znak jeste priprema a potom i degustacija najveće kajgane na ovim prostorima.

Upravo u Žitištu razbije se najviše jaja kako bi nastala ta čuvena kajgana. Ovaj specijalitet peče se u posebno izrađenom tiganju za ovu priliku, a da sve bude ukusno i lepo pečeno iz godine u godinu brinu se žene iz okolnih udruženja. 

Prošle godine dodali smo još nešto, tačnije pečemo krilca, ove godine 1.016 krilaca i 1.016 jaja. Napravićemo jednu kajganu, a 16 je jedna simbolika, pošto je ovo 16 godina od kako smo počeli da organizujemo manifestaciju Pile fest u Žitištu - kaže Vlado Kovačević, referent turizma.

U okviru manifestacije održana su brojna takmičenja u znaku pileta, kao što je takmičenje za najlepše i najbrže pile, a 19 ekipa nadmetalo se i u kuvanju pilećeg paprikaša.

Opština Žitište jedna je od vodećih u proizvodnji živine, i u njoj se u jednom turnusu u domaćim gazdinstvima u okolini proizvede oko milion pilića.

Posetioci Pile Festa tokom dva dana manifestacije mogli su da uživaju u bogatom kulturno umetničkom, dečijem, sportskom i zabavnom programu, prenosi RTV.

NAJVEĆA KAJGANA U ŽITIŠTU: Pile festival može komotno u GInisa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pogledajte šta treba da uvrstite u svoju ishranu kako biste što pre pocrneli

Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Liker od jaja takođe može biti veoma koristan i pomoći u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba, naročito zato što se pravi od žumanaca

Vitamin B12 (Cijankobalamin) je hidrosolubilni vitamin. Izvori ovog vitamina su gotovo isključivo namirnice životinjskog porekla. U ljudskom organizmu deponovan je u jetri

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета