Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani je neuporedivo manja u odnosu na kravlje mleko i sir. Zbog brojnih zdravstvenih koristi koje pružaju može se reći da su nepravedno zapostavljeni u ishrani.

Kozje mleko ima karakterističan miris i ukus zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama koje poseduje. Kozji sir obiluje vitaminima i proteinima, veoma je tražen delikates u restoranima. Glumac Branko Janković, koji je televizijski auditorijum osvojio ulogama u domaćim serijama, kao dete je sa bakom čuvao koze u rodnom selu Gunjaci na obroncima planine Rožanj. Pošto se u Beogradu školovao i započeo svoju glumačku karijeru, odlučio je da slobodno vreme provodi u prirodi i na selu.

Janković u svom rodnom selu ima farmu koja broji oko 150 koza rase Alpina, od čijeg mleka proizvodi visokokvalitetan sir, kajmak i surutku. Kozji sir i kajmak, proizvodi po starim tradicionalnim receptima njegove prabake. "Kvalitet mleka uvek mora biti dobar, pa su proizvodi izuzetno kvalitetni i ukusni. Najveću pažnju u svojoj proizvodnji posvećujem surutki u prahu, zbog čega sam pokrenuo ovu proizvodnju", ističe naš sagovornik.

 Rasa koza Alpina koja se gaji u našim krajevima odlikuje se smeđom bojom, sa crnim trbuhom i crnim donjim delovima nogu. Ova rasa specijalizovana je za proizvodnju mleka. Spada u najmlečnije rase sveta. Nije zahtevna za gajenje, dobro se prilagođava različitim klimatskim uslovima kao i sistemima gajenja.

 Kako bi sačuvao kvalitet surutke, odlučio je da je ne kuva, nego da pravi prah od surutke, u kojem bi bile zadržane sve kvalitetne komponente koje ona sadrži. Naš sagovornik navodi i da je tečna surutka neprijatnog mirisa, lako je kvarljiva i nezgodna za transport. 

Kako ističe, surutuku u prahu dobija posebnom metodom koja se naziva liofilizacija, odnosno, iz surutke se izdvaja voda. Jedna merica liofilizovane surutke jednaka je jednom decilitru sveže nepasterizovane kozje surutke i time garantuje dobar kvalitet proizvoda. Dodaje i to, da je uz pomoć ove metode moguće sačuvati sve hranljive sastojke iz surutke.

 Janković kaže da je ova surutka lekovita i da pomaže deci koja su obolela od bronhitisa ili imaju lošu krvnu sliku i slab imunitet. Konzumiraju je i sportisti, odnosno svi ljudi koji vode računa o svom zdravlju. Obiluje vitaminima, proteinima i aminokiselinama.

 "Moj kraj je bogat malinama, šljivama, pečurkama i lekovitim travama. Koze hranim senom sa obližnjih planina u kojem su pretežno lekovite biljke kao što su divlja nana, kantarion, hajdučka trava... To se onda prenosi i na mleko",  kaže mi Janković.

 U poslednje vreme, proizvode šalje i u inostranstvo, mada su najviše traženi u našoj zemlji. "Zadovoljan sam plasmanom proizvoda. Potražnja mi je dosta veća od količine koju proizvedem, ali ću se potruditi da proširim obim proizvodnje"   Za sve one koji se dvoume da li da krenu sa preradom proizvoda, Janković poručuje da nije lako na početku, ali ne treba dozvoliti da se sirovina proda za malo novca, a sa gotovim proizvodom i dobrim brendom može više da se zaradi. Dodaje i to, da su gazdinstva u okolini Valjeva jeftina, sela su napuštena i ima dosta prostora da se započne poljoprivredna proizvodnja.

 "Ljudima treba dati mogućnost da rade. Ja radim paralelno dva posla, pa uvek pronađem vreme za sve svoje obaveze. Ako čovek ima ideju i volju, može da postigne mnogo", ističe Branko Janković.

Izvor:kolubarske.rs

 

POLJOPRIVREDA IZ UGLA NAŠEG GLUMCA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Ako imate naviku da skidate koru sa sira, radite pogrešnu stvar. Naime, stručnjaci ukazuju da je kora jestiva i da upravo ona siru daje ukus i teksturu.

Jelo popara se spominje i u tradicionalnoj kuhinji Grka i nosi sličan naziv – Παπάρα, pripremaju ga i susedi Bugari i zovu ga isto kao mi, s tim što ga ponekad prave od svežeg hleba. Na prostoru Turske, poparu zovu tirit i to je za njih specijalitet narodne kuhinje.

Mnogi ljudi u svetu vole dobar komad sira, a svaka regija ima svoj način proizvodnje. Sir je mlečni proizvod koji je i univerzalan i svestran.

Na našim prostorima odavno je poznato da kozje mleko jača imunitet, ubrzava metabolizam i štiti kod mnobrojnih bolesti.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета