Za očuvanje šuma na Kosmaju izdvojeno 15 miliona dinara

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Za projekat identifikovanja, praćenja i konzervacije retkih, ugroženih i endemičnih drvenastih vrsta na području Kosmaja, grad Beograd je izdvojio blizu 15 miliona dinara.

– Ova sredstva se izdvajaju iz budžeta Grada Beograda tokom ove i naredne, 2023. godine. Kosmaj je predeo izuzetnih odlika i od 2004. godine nalazi se pod zaštitom u cilju očuvanja šume, te retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta – rekao je Radojičić, a prenosi agrotv.net.

On je rekao da je više od 70% površine planine Kosmaj pod šumskom vegetacijom gde dominiraju bukova i hrastova šuma, uz manji broj četinara, kao da se na Kosmaju nalazi preko 550 različitih vrsta biljaka.

– Kosmaj i njegova šira okolina predstavljaju područje od posebnog kulturno-istorijskog značaja za Beograd, sa većim brojem zaštićenih kulturnih dobara i spomenika i zato mi je posebno drago što ćemo i ovim projektom doprineti tome da zaštitimo ovaj prirodni, ali i kulturno-istorijski dragulj Beograda – zaključio je gradonačelnik.

Agroinfo.rs

Za očuvanje šuma na Kosmaju izdvojeno 15 miliona dinara

Komentari

buy cialis pills Wg also provides positional information to the posterior P cells behind the source

Monitor Closely 1 sodium bicarbonate decreases levels of pindolol by inhibition of GI absorption propeciahelp

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Smanjenje siromaštva na selu u Republici Srpskoj kroz IFAD- projekat - opšti cilj projekta je smanjenje siromaštva na selu putem povećanja prihoda ciljne grupe i razvoja profitabilnih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih proizvodnih delatnosti u ruralnim područijima.

Radi uvođenja širokopojasnog interneta u rualnim sredinama, Srbija planira da uzme zajam od 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U Pokrajinskoj vladi potpisano je Mandatno pismo o pretfinansiranju projekata unapređivanja energetske efikasnosti javnih objekata u AP Vojvodini.

Kao glavni uzrok krčenja šuma navodi se širenje poljoprivrednih površina za proizvodnju soje, govedine, palminog ulja, kafe. Za 30 godina uništeno je područje veličine EU, pa je Evropska komisija usvojila važnu meru protiv krčenja šuma.

Na Konferenciji UN u Glazgovu više od 100 svetskih lidera se obavezalo da će prekinuti seču šuma i degradaciju zemljišta do kraja decenije radi očuvanja životne sredine.

Dok se čovečanstvo upinje da očuva prirodu i ekosistem, pojedinci poput Jadava Pajenga sade šume i za sobom ostavljaju neprocenjivo bogatstvo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета