Vojvodina sprovodi projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata

Foto: vojvodina.gov.rs

Foto: vojvodina.gov.rs

U Pokrajinskoj vladi potpisano je Mandatno pismo o pretfinansiranju projekata unapređivanja energetske efikasnosti javnih objekata u AP Vojvodini.

Pismo su potpisali regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolonđeli i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ovaj projekat podrazumeva zaduživanje kod EBRD za sanaciju energetske efikasnosti u 80 javnh zgrada u Vojvodini i njime je predviđena značajna ušteda električne energije i grejanja u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama.

– Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, stvorili smo uslove da povučemo značajna finansijska sredstva, u visini od 12 miliona evra, uz grant od milion evra kao i 450.000 evra za izradu projektne dokumentacije. Ova sredstva namenićemo za rekonstrukciju objekata i obezbeđivanje zelene energije, što će dovesti i do smanjivanja troškova lokalnih samouprava i pokrajinske administracije – izjavio je predsednik Mirović, a preneo agrotv.net

Prema njegovim rečima, plan je da se u januaru otpočne procedura, a da se u drugoj polovini godine naprave prvi ugovori. Osim toga, Pokrajina planira saradnju sa EBRD i na drugim projektima, pogotovo uoblasti vodosnabdevanja.

– Ovo je veoma važan projekat i velika šansa za Vojvodinu jer će se time omogućiti saomoodrživost objekata koji će biti obuhvaćeni sanacijom energetske efikasnosti, a samim tim ostvariće se i uštede u pokrajinskom budzetu – izjavio je regionalni direktor EBRD Mateo Kolonđeli.

Agroinfo.rs

Vojvodina sprovodi projekat unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja u 2022. godini u iznosu od 100 miliona dinara bespovratno.

Radi uvođenja širokopojasnog interneta u rualnim sredinama, Srbija planira da uzme zajam od 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U godini na izmaku, budžet za poljoprivredu AP Vojvodine iznosio je blizu 7 milijardi dinara, dok će za narednu 2022. godinu biti uvećan, te iznositi 8.369.906.166 dinara.

U okviru tri konkursa AP Vojvodine uručeno je 42 ugovora korisnicima koji su ostvarili prava na bespovratna sredstva u oblasti agrara.

Vojvođanskim preduzetnicama juče su svečano uručeni ugovori po Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje troškova nabavke mašina ili opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2021. godini, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета