Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Proizvodnja svinja predstavlja veoma značajan deo stočarske, pa time i poljoprivredne proizvodnje.

U okviru stočarstva proizvodnja svinja predstavlja ne samo značajan deo, već se ističe po svojoj složenosti i potrebi da u svim fazama bude podjednako uspešno rešena.

Opšte karakteristike za proizvodnju svinja su sledeće:

* Brz prirast mesa na osnovu velike plodnosti krmača i ranostasnosti svinja, tako da se po jednoj krmači može postići godišnji prirast mesa od 2.000 i više kilograma. To po jednom uslovnom grlu krmača godišnje može da iznosi 5.000 kilograma mesa, što je kod preživara nemoguće postići.
* Svinje odlično iskorišćavaju hranu, pošto već sa 3 kg koncentrovane hrane postižu 1 kg prirasta, od čega je najmanje 80—85% za neposrednu upotrebu (najveći randman mesa).
* Proizvodnja svinja može se po obimu i nivou organizovati veoma različito — od jedne krmače do više hiljada, od nekoliko tovljenikado više desetina, stotina, pa i hiljada grla; od jednostavne proizvodnje sa mnogo ručnog rada do skoro potpuno automatizovane proizvodnje.

Broj svinja u našoj zemlji varira između 6,5 i 7,5 miliona grla, od čega su oko 1,2 miliona priplodna grla. To prilično veliko variranje ukazuje na nestabilnost proizvodnje i nepotpuna rešenja faktora koji najviše utiču na tu proizvodnju. Naša zemlja ima veoma povoljne uslove za svinjarstvo, pre svega zbog povoljnih uslova za proizvodnju stočne hrane. Ti uslovi se zasad koriste samo manjim delom, pa su mogućnosti i šanse za naredne godine nesumnjivo velike. Podizanje nivoa proizvodnje u svinjarstvu znači, u stvari, udaljavanje od ekstenzivne i približavanje intenzivnoj proizvodnji. Pri ekstenzivnoj proizvodnji uslovi za smeštaj i držanje svinja i za rad čoveka nisu povoljni i ne odgovaraju minimalnim zahtevima. Stoga je, na primer, utrošak hrane nepotrebno veliki, a prirast jako mali, pa proizvodnja skupa i neekonomična.

Intenzivna proizvodnja znači pre svega držanje grla najboljeg rasnog sastava, čiji je potencijal iznad prosečnih rezultata. Za takva grla treba prvenstveno obezbediti dva značajna uslova: odgovarajuću hranu i neophodne uslove smeštaja. Uticaj smeštaja svinja, odnosno uticaj objekata na ukupne proizvodne rezultate je podjednak na sve kategorije svinja. Smeštajem kojim se zadovoljavaju svi uslovi iznad prosečnih, priplodna grla omogućavaju pre svega dobijanje podmlatka, koji u daljem proizvodnom procesu može da pruža najbolje moguće rezultate.

Tov svinja se često označava kao posebna faza u svinjarstvu, koja u manjoj meri zavisi od obezbeđenja osnovnih uslova. Tov svinja zahteva velika ulaganja u hrani, rad i sredstva, tako da svako povećanje po jedinici prirasta znači u masi veliki utrošak. Stoga i ovde uslovi smeštaja (znači i objekti i uslovi koje oni pružaju) mogu u velikoj meri da budu odlučujući u konačnom uspehu gajenja svinja.

Uslovi smeštaja znatno utiču na ukupnu produktivnost rada: u povoljnim uslovima postiže se visoka produktivnost, dok loši uslovi dovode do pada produktivnosti

Uticaj opreme takođe je od značaja kako za svinje, tako i na rad čoveka, a zatim i za zaštitu okoline.

Savremena oprema, prilagođena zahtevima grla po pojedinim kategorijama, može u velikoj meri da doprinese povećanju proizvodnih uspeha, što znači manjem utrošku hrane, boljem korišćenju vode, bržem prirastu, održavanju zdravlja i sl. Sve to posredno ili neposredno utiče na opšti uspeh u proizvodnji, na njenu ekonomičnost. Danas se za pojedine uslove proizvodnje u svinjarstvu nudi veliki broj rešenja u pogledu izbora opreme — od jednostavnih pomagala za mali obim i niži nivo proizvodnje pa sve do potpuno automatizovanog obavljanja najsloženijih radnih procesa. 

Izvor:tehnologijahrane.com

Objekti i oprema u svinjarstvu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja raspisali su Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2022. godini.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja raspisali su Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u 2022. godini.

Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета