Kako da napravite domaći liker od mente

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Nana (menta) je biljka prepoznatljive arome, koja pripada porodici Lamicaea. Postoji mnogo vrsta mente, od kojih su najpoznatije pepermint i metvica.

Pepermint je zapravo hibridna biljka dobijena ukrštanjem vode i nane smrče. Veoma je zahvalna biljka za uzgoj jer raste u gotovo svim uslovima, a najbolje joj odgovara vlažno i senovito mesto. Poznat je po brojnim lekovitim svojstvima i širokoj nameni. Nana se koristi kao začin u mnogim jelima. Za mnoge se omiljeni priprema u obliku ukusnog čaja, a od njega se pripremaju i esencijalna ulja.

Meta ili obična baštenska nana

Jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta nane. Njegova primarna primena je u kuvanju, a ukus i miris blaži su od peperminta. Poznati je sastojak jela od jagnjetine i krompira.

Pepermint 

Pepermint ima prijatan i sladak miris i jak ukus. Takođe je poznat po osvežavajućoj aromi. Svež ili sušen, čest je dodatak slatkim jelima. Odličan je i u salatama. Često se koristi kao dodatak hladnim pićima poput limunade, ledenih čajeva i koktela. Ove dve vrste mente je najlakše nabaviti u prodavnicama. Liker od mente je vrlo ukusno, osvežavajuće piće jednostavne pripreme.


Domaći liker od mente
Za domaći liker od mente sastojci su lako dostupni, a najveće zadovoljstvo donosi priprema likera sa sveže ubranom biljkom iz vlastitog vrta. Jedna od prednosti domaćeg likera od mente je što sastojke možete meriti na edukativan način, odnosno praviti omjere po želji da biste dobili liker po vašem ukusu. Od ovih sastojaka dobićete oko 1,5 litra likera.

Sastojci

50 g listova nane
1 l vodke ili domaće rakije (rakija od grožđa)
500 g šećera
250 ml vode
po želji limunova korica, kora pomorandže i karanfilić


Priprema

- Pre pripreme listova mente, treba ih dobro oprati i osušiti.
- Ako imate malo više ili manje mente nego što je navedeno u receptu, možete smanjiti ili povećati količinu u zavisnosti od intenziteta ukusa koji želite.
- Odvojite stabljike od lišća i iseckajte listove.
- U veću bocu, idealno veliku teglu, poređajte listove nane.
- Po želji možete dodati koricu limuna ili pomorandže (koju ste prethodno dobro oprali) i nekoliko karanfilića.
- Sipajte sav alkohol po vašem izboru i dobro zatvorite teglu.
- Ostaviti da odstoji najmanje osam dana. Svaka dva dana teglu treba dobro promućkati kako bi se sastojci bolje izmešali i lepo pustila aromu mente.
- Ako želite jači liker, možete pustiti da sadržaj tegle stoji 2-3 nedelje ili duže.
- Nakon što odstoji dovoljno, procedite liker u staklenu bocu po želji, koristeći gazu da uhvatite i najmanje delove. Stisnite sadržaj gaze i stisnite za dodatni ukus.
- Kuvajte šećer i vodeni sirup mešajući šećer sa vodom i zagrevajući uz mešanje dok se ne peni.
- Ohladite sirup od šećera i vode.
- Na kraju dodajte toliko sirupa u liker dok ne postignete željenu slatkoću i dobro promešajte.

Izvor:.mojazimnica.hr

Kako da napravite domaći liker od mente

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru. U antičko doba nar su koristili kao lek.

Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Ovaj sos je veoma lako pripremiti i u sopstvenom domu, jer ne iziskuje mnogo vremena, a pravi se u obliku praha koji se kasnije kombinuje sa drugim namirnicama,

Ovi mekani, baršunasti zalogaji mogu se poslužiti takvi kakvi jesu ili obloženi čokoladom za ekstravagantnu poslasticu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета