Napravite sami sok od lubenice za zimu

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Sok od lubenice će pomoći će da se zadovolji ne samo žeđ, već će se očistiti i jetra i izbacićete toksine iz tela.

Konzerviranje lubenice ima svoje tajne. Važno je biti pažljiv pri izboru same lubenice, jer od toga zavisi rezultat. 

Koju lubenicu odabrati za berbu:

-veličina ne više od 7 kg;
- sa suvim repom;
- sa svetlom mrljom sa strane;
- bez oštećenja;
- treba da ima tup zvuk kad se dodirne.

Posude treba prethodno sterilizovati na pari, u rerni ili u mikrotalasnoj pećnici, napunivši trećinu zapremine vodom. Prvo što treba da uradite sa lubenicom je da je temeljno isperite toplom i hladnom vodom. Ako na njoj ostane prljavština, to će uticati na kvalitet gotovog proizvoda i njegovo očuvanje. Zatim lubenicu treba oguliti, zatim se iseče na male komade, izvlačeći sve koštice i crne i bele.

Za pripremu recepta za zimu potrebna su vam samo tri sastojka:

- 7 kg srednjeg pirea od lubenice;
- 1 šolja šećera
- 1 kašičica limunske kiseline.

Da biste to uradili, morate ih podeliti na komade srednje veličine, pažljivo odvojiti meso, i iseckajte.
Sok dobijen nakon proceđivanja kroz gazu treba sipati u veliku posudu i staviti na vatru. Kako se zagreva, pojaviće se pena, koju je poželjno stalno uklanjati. Kada tečnost proključa, morate smanjiti vatru i dodati šećer sa limunskom kiselinom.

Zatim mešajte drvenom varjačom dok se šećer potpuno ne rastvori, prokuvajte i ostavite u ovom stanju 10 minuta. Zatim sklonite sa vatre i sipajte u čiste, sterilisane tegle, pokrijte poklopcima. Od ove količine sastojaka dobije se oko 6 litara soka. Mikser mnogim domaćicama olakšava rad u kuhinji. Stoga, ako imate takvu tehniku, lubenicu možete kombinovati sa drugim bobicama i voćem. Potrebno je dobro sterilizovati tegle i sipati u njih sok od lubenice, pa ih čvrsto sipati. Okrenuti naopačke i držati dok se ne ohladi. Čuvajte na hladnom mestu, jer se sok od lubenice može pokvariti. Da biste to izbegli, držite proizvod u podrumu ili u frižideru.

Agroinfo.rs

Napravite sami sok od lubenice za zimu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na Veletržnici Beograd, u toku prethodne nedelje, stigle su lubenice.

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Odrežite dno lubenice da bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano u videu, otprilike nešto iznad polovine. Potom kašikom izvadite meso lubenice

Maline uglavnom sazrevaju krajem juna, ali morate znati da sezona malina prilično kratko traje. Najvažnije je da nabavite maline koje su čvrste i krupne, ali nemojte birati one koje su preterano zrele.

Većina kečapa koje možete kupiti u prodavnicama su puna fruktoze, kukuruznog sirupa i genetski modifikovanih paradajza. Stvarno se isplati NApraviti domaći kečap od paradajza a recept je jednostavan.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета