Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

У свету коришћење лана у људској исхрани брзо расте због високог садржаја дијететских влакана, омега-3 масних киселина и антиканцерогених лигнана. Семенке лана имају изузетну хранљиву вредност и свестрану примену, садржи 38 - 45% уља. Традиционални високо линоленски лан има смеђе семе, док лан с мање од 5% линоленске киселине (солин) има жуто семе.

Уље уљаног лана је богат извор омега-3 масних киселина од којих је најважнија линоленска киселина. Ово је једна од две есенцијалне масне киселине коју људски организам не може да синтетише, па ју је нужно укључити у свакодневну исхрану.

Хладним пресовањем семена добија се високо -квалитетно ланено уље. Ланено уље се користи првенствено за техничке сврхе, али се употребљава и у исхрани. Погаче, као нуспроизвод у производње уља, вредан су концентрисани, протеински састојак сточне хране, посебно за преживаре. Цело семе радо једу птице, па зато налази масовну употребу као компонента у смеси семења за птичији храну. Као лек користе се семе, уље, ланене погаче и ланена слуз - против кашља, промуклости, упале желудца, камена у жучи и др.

Семе уљаног лана у исхрани кокоши повећава количину омега- 3 масних киселина у јајима.

Данас се лан узгаја у два правца: за влакно (предиво лан) и за семе (уљани лан). Обично се од лана за влакно добија и мања количина семена (комбинована производња).

Уљани лан не захтева тла велике природне плодности. Добро успева на тлу погодном за житарице. Најбоље му одговарају иловаста тла која добро задржавају влагу. Уопштено за узгој уљаног лана најприкладнија су плодна, дубока, рахла и влажна земљишта, чиста од корова.

Основе технологије производње уљаног лана


Производња ове културе је нешто тежа од производње житарица. Лан не подноси узгој у монокултури јер долази до накупљања штеточина и болести, те штетних бактерија и гљивица у тлу. На исту се површину може сејати сваких 6 - 7 година. Одговара му свака предкултура која рано напушта земљу и тако омогућава квалитетну обраду земљишта. Најповољније предкултуре лану су стрне житарице.

Основна и предсетвена обрада земљишта обављају се по систему обраде за јаре културе. За принос семена од 2,5 t/hа лан треба 125 kg/hа N, 60 kg/hа P2О5 и 136 kg/hа К2О. Потреба за хранивима прецизније се може утврдити на основу хемијске анализе тла.

За сетву треба одабрати сорте уљаног лана отпорне на болести. Код нас нема регистрованих сората уљаног лана, већ треба користити сорте које се налазе на ЕУ сортној листи. Семе треба увести из Француске, Пољске или других европских држава где се узгаја уљани лан. За сетву треба користити чисто и здраво, декларисано семе високе клијавости.

Сетву треба започети када је тло умерено топло и кад нема опасности од касних пролећних мразева. Оптимални рок сетве лана је између 15. марта и 15. априла. Како би у жетви остварили оптималан склоп 600-650 биљака/m2, треба засeјати 750-800 семенки по m2. Рачуна се да од посeјаних семенки остане до жетве, око 75 - 80%. У ређeм се склопу стабљика боље грана, али је лан слабо конкурентан коровима. Количина семена за сетву износи 55 - 70 kg/hа, зависно о крупноћи и употребној вредности семена. Лан се може сејати житном сејачицом или сејачицом за ситносемене културе. Размак између редова требао би бити 15-30 cm. Дубина сетве на тежим земљиштима износи 1-2 cm, а на лакшим 2 - 3 cm.


При комбајнирању је врло важно подесити размак између бубња и подбубња, као и брзину обртаја бубња да не дође до пуцања семена. Након комбајнирања семе треба очистити од примеса и досушити. У нашим еколошким условима принос семена уљаног лана најчешће износи 1,5-2,0 t/hа, максимално до 2,5 t/hа.

 Сузбијање корова и штеточина

Корови који често представљају проблем у усеву лана, могу се успешно сузбијати применом хербицида. Рано уклањање корова је нужно како би елиминисали конкуренцију самом усеву. Међутим, многи широколисни корови чине озбиљне проблеме у усеву јер немамо одговарајући хербицид који би применили одмах након сетве, него тек у вегетацији код висине лана 5-10cm. Најчешћa штеточина лана код нас је бувач, који у кратком времену може нанети велике штете младом усеву лана. Бувач се појављује чим избију младе биљчице лана и у условима топлог и мирног времена његова активност долази до пуног изражаја. За сузбијање ове штеточине треба користити дозвољене инсектициде.

Жетва уљаног лана врши се житним комбајном у тзв. пуној зрелости, када је семе потпуно зрело и стабљика са тоболцима поприми смеђу боју. Пуна зрелост наступа кад се влага семена снизи испод 14%.

Izbor:zdravasrbija.com

Узгој уљаног лана

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Laneno seme ima zaštitna svojstva kada je u pitanju zdravlje čoveka, samo jedna kašika lanenog semena može čoveku da da dovoljne količine vlakana, omega-3 masnih kiselina i proteina.

Mera koja je vrlo važna i koja se mora obaviti uspešno nakon žetve strnih žita je uništavanje korova. Na taj način smanjuje se brojnost korova za naredni usev koji je najčešće okopavina.

Žetva pšenice u Srbiji je završena, a ukupan prinos je rekordnih oko 3,4 miliona tona, kaže direktorka Udruženja “Žita Srbije” Sunčica Saković

Žetva pšenice u Jablaničkom okrugu do sada je obavljena na trećini zasađenih površina, završetak se očekuje do kraja meseca. Prinos je iznad višegodišnjeg proseka – pet i po tona po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета