30.000 banatskih gološijana za odgajivače širom zemlje proizvodiće Kikinđani

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Kikindski odgajivači banatskih gološijana, autohtone rase kokoši, snabdevaće pilićima mala poljoprivredna gazdinstva po celoj zemlji. Tako će se banatske kokoši proizvoditi u svim krajevima zemlje, a na kikindskim odgajivačima je da proizvedu 30.000 pilića, koliko je predviđeno ugovorom, prenosi RTV.

Sedam godina kikindski proizvođači autohtone kokoši kao što je banatski gološijan čekali su dan kada će biti u prilici da unaprede i povećaju svoju proizvodnju. Tako su potpisali ugovor sa Savetodavnom službom u Šapcu za podelu pilića po celoj zemlji. Ugovorom je predviđeno da se malim proizvođačima isporuči ukupno 30.000 pilića banatskog gološijana kako bi se stara rasa kokoši očuvala.

– To je namenjeno malim poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave seoskim turizmom, pčelarstvom, voćarstvom, odnosno malim proizvođačima koji će dobiti od 100 do 150 komada pilića banatskog gološijana kako bi ih gajili po celoj zemlji“, priča Zoran Demić, potpredsednik Udruženja “Velika Kikinda“.

Meso banatskog gološijana znatno je kvalitetnije od obične živine koja se hrani koncentratom. Meso je crvenije, a jaja su gušća. Zato nije čudo što je veoma popularan u zemljama zapadne Evrope. Takođe, cena je znatno viša.

– Sama činjenica da ova rasa jede na otvorenom i zrnastu hranu već je dovoljno da se zna da je sve organsko. Oni su na stajskom đubrivu, na senu, jedu po voćnjaku i jedu sve što stignu’, kaže Demić.

Ugovor kojim je predviđena proizvodnja 30.000 pilića banatskog gološijana neće biti lako ostvariti, ali su se kikindski proizvođači udružili i povećali proizvodnju.

– Zaista ćemo uspeti u ovome. Sam neću moći sve iz svog dvorišta da proizvedem, ali sa kooperantima i svojim saradnicima ću uspeti, nadovezao se Demić.

Banatski gološijan nastao je na potezu između Kikinde i Mokrina krajem 18. veka i za proizvođače je veoma važno da se ta stara rasa kokoši očuva, ali i proširi po celoj zemlji, baš kako je i previđeno potpisanim ugovorom.

Izvor:agrosmart.net

30.000 banatskih gološijana za odgajivače širom zemlje proizvodiće Kikinđani

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Veliki požar ovog popodneva zahvatio je žitorodna polja između Kikinde i Mokrina. U delu atara Brešće, vatra je buknula oko 15 časova.

Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Arizonoza je akutno i hronično oboljenje najčešće kod ćurića, ali se može javiti i kod pilića ili odraslih jedinki, mada su takvi slučajevi ređi. Ovo oboljenje je ranije bilo poznato pod nazivom Paracolon infection.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Koronavirus je doneo brojne probleme na svim nivoima. Kriza prati i živinarstvo, a naročito se javljaju problemi kod plasmana konzumnih jaja. Osim toga, hrana za živinu je znatno poskupela, kao i energenti.

Virus avijarne influence (pottipa H5N8) čije je prisustvo potvrđeno kod uginulih labudova na području Beograda ne prenosi se sa zaraženih ptica na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i prouzrokovati velike ekonomske štete.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета