U Srbiji besplatna sezonska prognoza za poljoprivrednike

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Sezonska prognoza davaće podatke do sedam meseci unapred i biće dostupna svim zainteresovanim korisnicima besplatno.

Tim istraživača sa Poljoprivrednog fakulteta i Fizičkog fakuteta Univerziteta u Beogradu pokrenuo je projekat Integrisani sistem agrometeoroloških prognoza (IAPS). Kroz ovaj projekat će se kombinovanjem praktičnog znanja poljopirvrednih stručnjaka i najsavremenijih numeričkih modela za prognozu vremena i modela za simulaciju rasta i prinosa biljaka napraviti specijalna sezonska prognoza namenjena posebno poljoprivrednim proizvođačima. 

Projekat se realizuje kroz Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS). 

Prognoza će obuhvatati upozorenja na moguće pojave nepovoljnih vremenskih uslova, kao što su suša, topli i hladni talasi i drugo. Sadžaće i konkretne preporuke i savete kako najbolje iskoristiti predstojeću vegetacionu sezonu i smanjiti rizike od vremenskih prilika u osetljivim fazama razvoja najčešće gajenih vrsta žitarica, povrća, voća i vinove loze.

Saveti i preporuke odnosiće se na optimalno vreme setve jednogodišnjih biljaka, optimalni plodored (raspored gajenja različitih jednogodišnjih biljaka na istom prostoru), izbor sorti i hibrida biljaka koje su prilagođene predviđenim vremenskim uslovima u nastupajućoj vegetacionoj sezoni. Takođe, sezonskom prognozom moći će da se utvrde periodi u kojima će verovatno biti neophodno navodnjavanje, kao i da se predlože potrebne optimalne količine vode za navodnjavanje i optimalne periode za đubrenje i količine potrebnog đubriva.

Upozorenja na pojavu mraza
Jedan od većih rizika za poljoprivredne proizvođače koji može da napravi ozbiljnu štetu je rizik od pojave mraza u toku vegetacije. Sezonska prognoza omogućiće poljoprivrednicima da se unapred pripreme ukoliko bude bilo potrebno sprovesti mere kako bi se usevi zaštitili. Istovremeno, putem prognoze moći će da se predvidi očekivano vreme zrenja i žetve, odnosno prikupljanja plodova, što će pojednostaviti planiranje ovih delatnosti. Planirano je da tokom vegetacione sezone 2022. godine rezultati prognoze budu javno dostupni na sajtu projekta (www.iaps-project.com) za više lokaliteta u Srbiji, potpuno besplatno za sve zainteresovane korisinke.

Izvor:agrosmart.net

U Srbiji besplatna sezonska prognoza za poljoprivrednike

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini, za šta je izdvojeno 200 miliona dinara.

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održana je tribina “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU”. Tom prilikom je istaknut značaj omladinskog preduzetništva.

Poljoprivrednim proizvođačima grad, obilne padavine ili suša, uskoro više ne bi trebalo da im zadaju glavobolju.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio je rezultate konkursa za podršku mladim poljoprivrednicima u Vojvodini. Pokrajina je mladima u ruralnim sredinama Vojvodine dala 200 miliona dinara, a najviše je tražena finansijska pomoć za investicije u stočarstvu, povrtarstvu, voćarstvu…

Kada je u pitanju poljoprivreda u našoj zemlji, podaci pokazuju da je veoma mali broj mladih koji se bave ovom privrednom granom. Najveći broj je onih koji su u starosnoj dobi 55-64 godine, a podaci pokazuju da je čak veliki udeo onih poljoprivrednika koji imaju preko 65 godina i koji su primorani da i dalje rade najčešće zbog odsustva ili niskih penzija.

Konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2021.otvoren je do 5. marta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета