Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladim poljoprivrednicima otvoren do 5. marta

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2021.otvoren je do 5. marta.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po konkursu utvrđuju se u iznosu do 90% od ukupno prihvatljivih troškova investicije. Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).
Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 1.500.000,00 dinara.
Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 500.000,00 dinara.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za:

- Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava
- Podrška preradi na gazdinstvu
- Podrška malim pivarama.
Pravo na podsticaje ostvaruju fizička lica starija od 18 godina koja u momentu podnošenja zahteva ne smeju imati više od 40 godina, koji su prvi put upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva nakon 01.01.2020. godine.

Za Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, bespovratna sredstva isplaćuju se avansno 75% od ugovorenih sredstava nakon zaključenja ugovora.
Za Podršku preradi na gazdinstavu i Podršku malim pivarama bespovratna sredstva isplaćuju se avansno 75% od ugovorenih sredstava nakon što korisnik bespovratnih sredstava dostavi Pokrajinskom sekretarijatu sledeću dokumentaciju:

izvod iz Agencije za privredne registre, sa poreskim identifikacionim brojem;
potvrda Agencije za privredne registre o tome da je pravno lice razvrstano u mikro ili malo pravno lice, u skladu sa Zakonom o računovodstvu („Službeni glasnik RS“, broj 73/2019);
Original izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava koje izdaje Uprava za trezor (podaci o poljoprivrednom gazdinstvu gde je nosilac poljoprivrednog gazdinstva preduzetnik ili pravno lice)
Ostatak od 25% ugovorenih sredstava isplaćuje se nakon realizovane investicije iz poslovnog plana (uključujući i sopstveno učešće od 10% i PDV), nakon što korisnik bespovratnih sredstava dostavi Pokrajinskom sekretarijatu dokumentaciju navedenu u tekstu poziva.

Prateća dokumentacija:
Pravilnik
Obrazac prijave 
Model poslovnog plana 
Izjava dobavljača/vlasnika 
Zahtev za isplatu i izveštaj o namenskom utrošku sredstava

Izvor:epoljomagazin.com

Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladim poljoprivrednicima otvoren do 5. marta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za održavanje naučno stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine, a za ove potrebe je opredeljeno pet miliona dinara.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini, za šta je izdvojeno 200 miliona dinara.

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održana je tribina “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU”. Tom prilikom je istaknut značaj omladinskog preduzetništva.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio je rezultate konkursa za podršku mladim poljoprivrednicima u Vojvodini. Pokrajina je mladima u ruralnim sredinama Vojvodine dala 200 miliona dinara, a najviše je tražena finansijska pomoć za investicije u stočarstvu, povrtarstvu, voćarstvu…

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je Javni konkurs za realizaciju Programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na teritoriji Republike Srbije.

Kada je u pitanju poljoprivreda u našoj zemlji, podaci pokazuju da je veoma mali broj mladih koji se bave ovom privrednom granom. Najveći broj je onih koji su u starosnoj dobi 55-64 godine, a podaci pokazuju da je čak veliki udeo onih poljoprivrednika koji imaju preko 65 godina i koji su primorani da i dalje rade najčešće zbog odsustva ili niskih penzija.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета