Cena uglja u Srbiji dva do četiri puta veća

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Stvarna cena uglja u Srbiji je dva do četiri puta veća od one koju građani i kompanije plaćaju kroz račun za struju, saopštio je danas Centar za ekologiju i održivi razvoj iz Subotice.

Fiksni troškovi proizvodnje elektrana EPS- a na ugalj su, kako je navedeno, tri četvrtine cene struje, što znači da i bez proizvodnje kilovata elektrane koštaju 75 odsto od ukupne cene struje.

Kako se navodi, u finansijskom smislu pogubno je dalje ulagati u stari način proizvodnje, koji javno preduzeće vodi u sve veće gubitke, kao i da je vreme za prelazak na obnovljive izvore energije. Takođe, CEKOR poziva vlasti na, kako je saopštio, otvoreni i demokratski dijalog na stručnim osnovama o trenutnim i budućim investicijama u energetiku Srbije.

CEKOR je sa timom stručnjaka izradio studiju o stvarnoj ceni struje iz uglja u Srbiji, koja je predstavljena u okviru dvodnevnog seminara „Stvarna cena struje iz uglja” koji je organizovalo pomenuto udruženje u periodu između 27. i 28. avgusta na Paliću.

Autori istraživanja su dr Ilija Batas Bjelić, naučni saradnik Instituta tehničkih nauka SANU, dr Dejan Molnar, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a.

Kako je navedeno, osnovni cilj studije je bio da se utvrdi cena po kojoj se struja u Srbiji proizvodi, te da se ona uporedi sa cenom koju građani i privreda trenutno plaćaju, a koja u plavoj tarifi na jedno tarifnom brojilu iznosi 47,6 evra po megavat sati, dok je na višoj dnevnoj tarifi na dvotarifnom brojilu 54,5 evra.

Utvrđeno je, navodi se u saopštenju, da stvarna cena struje iznosi više od 62 evra po megavat satu, te da razlika do koje se došlo između ove dve cene - one koju trenutno plaćamo za struju i one koliko bi ona trebalo da iznosi, govori koliko mi zapravo svakako plaćamo za proizvodnju struje iz lignita, a da to ne vidimo, jer su ti troškovi nastali po nekim drugim osnovama (subvencije, ekološke štete kao što su zagađivanje vode, zagađivanje vazduha, upotreba zemljišta, odlaganje jalovine i pepela, narušavanje zdravlja stanovništva, prenosi Tanjug.

Agroinfo.rs

Cena uglja u Srbiji dva do četiri puta veća

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najave da nas očekuje veoma neizvesna zima što se tiče, pre svega, snabdevanja strujom i gasom, odrazila se i na cene drugih energenata, pre svega ogrevnog drveta, uglja i peleta.

Na konferenciji UN o klimatskim promenama se govorilo o merama koje bi iste mogle da ublaže, dok je za ugalj konstatovano da je težak zagađivač.

Čak 40 odsto građana Srbije se greje na čvrsto gorivo. Interesovanje za ugalj ove godine je smanjeno, a ogrevno drvo je poskupelo za 10 odsto.

Grejna sezona se bliži, a mnogi koji sami obezbeđuju sirovine za ogrev se preračunavaju šta im se najviše isplati da koriste ove zime.

Samo pet godina od istorijskog Pariskog klimatskog sporazuma, polovina od 324 evropske elektrane na ugalj ili je već zatvorena ili se obavezala da će prestati sa radom do 2030. godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета