Da li je uvoz rešenje za skup repromaterijal u poljopriiredi?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Najavljeni uvoz uree bez carina koji bi trebalo da obori sadašnju cenu kako uree, tako i kana i ana, predstavlja nadu poljoprivrednim proizvođačima koji se suočavaju sa preskupim repromaterijalom.

Polovinom februara trebalo bi da krene prolećna prihrana pšenice, uljane repice i ječma za koju su potrebna veštačka đubriva: urea, kan i an, čija sadašnja cena nikako ne odgovara ratarima. Trenutno je na berzi tona uree 860 evra, a prosečno po hektaru pšenice u prvoj prihrani treba oko 250 kilograma uree, a u drugoj prihrani između 150 do 200 kilograma kana. Zato ratari sa nestrpljenjem očekuju najavljeni uvoz uree bez carina koji bi trebao da obori sadašnju cenu ne samo uree već i kana i ana.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić kaže da, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, za desetak dana treba da bude uvezeno 16.000 tona uree iz Kirgistana i da bi taj uvoz trebao da obori cenu veštaka na domaćem tržištu. ”Očekuje se da će kada stigne roba iz uvoza tona uree biti od 750 do 800 evra i da će srazmerno tom pojeftinjenu pasti i cene kana čiji je kilogram sada 74 dinara”, naveo je Savić.

Podvukao je da uvoz iz Kirgistana nije ni izbliza dovoljan za domaće potrebe, već da pokriva svega sedam do osam odsto potreba. ”Pšenica je domaća strateška sirovina, a urea je najskuplja u odnosu na kan i an pa će zato biti uvezena samo urea”, kazao je Savić i najavio da bi naredne sedmice Ministarstvo poljoprivrede trebalo da saopšti šta je postignuto sa bankama oko podizanja kredita bez kamata radi kupovine veštačkog đubriva.

Dok posao oko prihrane ne dospe na red, ratari prate cene na tržištu i prave svoje računice. Poljoprivrednik Jozef Fokman iz Kisača kaže da je malo ratara kupilo veštak prilikom setve pčenice, ječma i uljane repice i da bi im godilo da cena uree bude oko stotinu dinara za kilogram, mada ne bi imali ništa protiv ni da bude ispod stodinarke. Fokman nije kupio ranije veštak, ali prati cenu i kaže da je kilogram uree sada od 113 do 118 dinara. Kaže da neće bacati ureu već samo an, dva puta, jer an odmah deluje pa brže hrani pšenicu.

Na severu Bačke u Subotici, ratar Miroslav Kiš krenuo je da baca veštak pre desetak dana i kaže da u tom poslu nije usamljen. – Krenuli smo pre desetak dana pa su pojedini zemljoradnici već završili ili stigli na pola puta, mada se veštak može bacati i u februaru i martu. Kiš kaže da su se na severu zemlje zemljoradnici manje – više snabdeli đubrivom od organizatora proizvodnje tokom setve i da će svaki od njih spram debljine novčanika obaviti prolećnu prhranu. – Veštaka će biti bačeno sigurno manje nego što treba i to će se odraziti na prinose tokom žetve, ali ne možemo drugačije.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Da li je uvoz rešenje za skup repromaterijal u poljopriiredi?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Setva šećerne repe trebalo bi da se obavi u martu, ali su zbog visokih cena repromaterijala ratari u dilemi da li da je uopšte obave.

Poljoprivrednike muči poskupljenje repromaterijala koje je prisutno u poljopriuvredi već duže vreme. Do prolećne setve je ostalo manje od mesec dana, a proizvođači su u nedoumici.

Poljoprivrednici po obećanju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara po dogovorenoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, inače će se organizovati protesti, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Stig“ Nedeljko Savić.

Iako zemljoradnici još uvek računaju koliko će ih koštati setva pšenice, svi se slažu da je sve poskupelo, naročito veštačko đubrivo i gorivo.

Cilj osnovnog đubrenja je da se unese neophodna količina hraniva potrebna za rast i razvoj voćaka, plodova i lisne mase.

Време прихране почиње половином фебруара, а прво би требало прихрањивати биљке које су у фази бокорења.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета