Setva pšenice će koštati gotovo 32.000 dinara po jutru

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Iako zemljoradnici još uvek računaju koliko će ih koštati setva pšenice, svi se slažu da je sve poskupelo, naročito veštačko đubrivo i gorivo.

Većina zemljoradnika snabdela se potrebnim repromaterijalom tako što je zadužila seme i đubrivo kod kooperanata, dok su za kupovinu goriva podigli kredite.

 Zadružnom savezu Vojvodine istakli su za Dnevnik da je mineralno đubrivo i duplo skuplje nego lane i da cene veštaka neprekidno rastu pa se iz tog razloga ne može izvesti precizna računica.

– Đubrivo uvozimo iz Rusije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije… i zbog cene gasa koja raste i đubrivo iz dana u dan menja cenu. U zavisnosti od forulacije, đubrivo košta i 600 evra po toni, a u zavisnosti od hraniva u zemlji po hektaru za setvu pšnice treba do 350 kilograma đubriva – rekao je stručni savetnik za poljoprivrednu proizvodnju u Zadružnom savezu Vojvodine Petar Rodić.

Agrarni savez Srbije napravio je račun po kojem je ova setva skuplja za 15 odsto po jutru, ali bez uračunate arende, amortizacije i rada zemljoradnika.

Po rečima predsednika Saveza, Nenada Manića setva jutra pšenice koštaće 31.690 dinara, a dvostruko novca će trebati za hektar. Na sve to, naglasio je, dolaze još i cena arende ili zakupa, koja zbog manjih prinosa ove godine nije poskupela, a te cene su različite u svakom području.

– Kilogram semenske pšenice je 80 dinara, a po jutru treba 130 kilograma, što je 10.400 dinara. Na jutro pšenice dolazi 250 kilograma veštačkog đubriva. Cena veštaka je 65 dinara kilogram, što znači da taj trošak iznosi 16.250 dinara i za 30 litara nafte po jutru po ceni od 168 dinara treba još dodati 5.040 dinara – naveo je Manić.

Po rečima poljoprivrednika Miroslava Kiša iz Subotice, poljoprivrednici su se uglavnom ranije snabdeli repromaterijalom, pa su malo i uštedeli, jer se cene menjaju svakodnevno. Ipak, mnogi će zbog skupoće štedeti i neće se dosledno držati svega što je potrebno da se posao obavi valjano.

Kiš kaže da nije pravio računicu, ali smatra da će ga sigurno hektar setve izaći bar 500 evra. – Ne vredi da pravim račun jer zemlju moram raditi – naveo je ovaj poljoprivrednik, rekavši da će dosta zemljoradnika posejati dorađeno seme.

-.Bez semena se ne može i to znaju proizvođači, pa zidaju cene do nebesa. A mi smo iz prakse naučili da se ne mora uvek sejati samo deklarisano već da se može i mešati, pa ćemo tako i raditi, mešati deklarisano s našim, da jeftinije prođemo – kazao je Kiš i napomenuo da će se i na veštaku i mašinskim opreracijama pri pripremi njiva za sejanje, takođe, štedeti.

On se osvrnuo i na jučerašnju cenu pšenice od 30 dinara, rekavši da ratarima ne vredi puno što cene žita i soje rastu jer ni trenutni cenovnik na berzi žitarica i uljarica nije dovoljno visok, da u ovogodišnjim umanjenim prinosima nadoknadi uloženo: repromaterijal, rad zemljoradnika i amortizaciju mašina.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Setva pšenice će koštati gotovo 32.000 dinara po jutru

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sneg koji je u prethodnom periodu padao na teritoriji cele Srbije pogodovao je usevima pšenice, a da bi prinosi bili optimalni, neophodna je i adekvatna prihrana. Sve to dolazi u momentu kada su cene đubriva na tržištu previsoke, tvrde stručnjaci.

Sneg koji je prethodnih dana padao širom naše zemlje pogoduje poljoprivrednim usevima. Pšenica koja je posejana u optimalnom roku je "dobro ušla u zimu".

U prošlosti se pšenica smatrala religioznom biljkom i bila je izuzetno cenjena zbog svoje velike hranljive vrednosti.

U protekla dva meseca, cena barela sirove nafte pala je za 10 dolara, ali su na našim pumpama izostala očekivana sniženja derivata. Gorivo je pojeftinilo tek dinar i po. Veća sniženja teško se mogu očekivati i posle praznika, jer ove sedmice cena „crnog zlata“ na svetskim berzama ponovo raste.

Veštačko đubrivo u Srbiji, za manje od godinu dana, poskupelo je više od 100 odsto. Za kilogram uree treba izdvojiti više od 105 dinara, a zabeležene su i nestašice.

Poskupljenja na svim nivoima su itekako vidljiva. Iako se na semenu ove godine nije štedelo, na đubrivima jeste, pa ako se ovakakv trend nastavi, stručnjaci upozoravaju da se na proleće pšenica i obična trava neće razlikovati.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета