Kupci traže garancije porekla srpske maline

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Prvi efekti afere sa prepakivanjem malina u Čileu već se osećaju na svim tržištima glavnih svetskih proizvođača ovog voća, pa i u Srbiji

Samo desetak dana otkako je Rojters objavio da je firma iz Čilea nekoliko godina prodavala u Kanadi jeftine kineske maline obeležene kao ”čileanske organske”, većina izvoznika od proizvođača sada traži veće garancije porekla robe. Na ovaj način i izvoznici i kupci štite se od prepakivanja robe koje je uzelo maha na svim svetskim tržištima kada je reč o malinama. 

Ovaj uslov sve češće postavljaju i kupci iz EU, koji posle skandala u Čileu obazrivije pristupaju kupovini malina na drugim tržištima. Na tome insistiraju i sanitarne vlasti koje detaljnije kontrolišu isporuke.

– Od svih u lancu trgovine traži se dokaz da je roba poreklom iz Srbije. To se potvrđuje ”fud frod” protokolom. Oprezniji su i izvoznici i kupci – kaže dr Aleksandar Leposavić, jedan od najvećih stručnjaka za malinarstvo.

Prema njegovim rečima, ovo je pomak nabolje i dobra vest za domaće proizvođače i naš sektor malinarstva uopšte. Kupci, dodaje, žele garanciju da je ovo voće proizvedeno u Srbiji i nije mešano sa ukrajinskim, poljskim, kineskim i pod tim uslovom nisu nikada pravili pitanje oko cene. To se dokazuje sertifikatom o usaglašenosti kao i garantnim listom da je malina sto odsto proizvedena u našoj zemlji. Taj dokument pruža dodatnu potvrdu ali i povlači krivičnu odgovornost u slučaju da se ustanovi da roba nije poreklom iz zemlje proizvođača.

Leposavić podseća da je pojava norovirusa u nekim gradovima Kanade 2017. i 2018. bila inicijalna kapisla za otkrivanje afera sa prepakivanjem maline u Čileu.

– Uzrok je bila konzumacija kineske maline čiji je uvoz zaustavljen. Ali, naknadno je otkriveno da je ona nastavila da se prodaje posredstvom čileanske firme koja ju je prepakivala i prodavala u Kanadi kao svoju – naglašava Leposavić i dodaje da je ta pojava riskantna jer smo i mi svojevremeno na evropskom tržištu imali problema sa norovirusom koji je potvrđen u isporukama iz Srbije.

Kao neke od mera za ispravku grešaka iz prošlosti u malinarstvu Srbije, Leposavić navodi popis stvarnog stanja površina i funkcionalnosti postojećih zasada, analizu zastupljenosti sorata i opravdanosti njihovog gajenja, i više od svega, potrebu većeg prisustva struke na terenu.

Izvor:agronews.rs

Kupci traže garancije porekla srpske maline

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета