Na Zlatiboru pušteno u probni rad postrojenje za preradu otpadnih voda

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru danas je pušteno u probni rad. Predstavnici Opštine Čajetina ocenili su da postrojenje ima ogroman ekološki značaj ne samo za Čajetinu i Zlatibor, već i za celu Srbiju.

Nadležni ističu da će postrojenje rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice, kao i kompletnog sliva reke Drine.

Vrednost izgradnje postrojenja iznosila je 4,6 miliona evra, od čega je iz lokalnog budžeta 3,1 milion, dok je Slovenija, posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, dala finansijsku pomoć od 1,5 miliona evra.

Direktor JKP „Vodovod“ iz Čajetine Miroslav Đokić, rekao je da je izgradnja postrojenja počela 2017. godine.

– Prilikom izgradnje su primenjeni najsavremeniji evropski standardi, sa zatvorenim bazenima, bez neprijatnih mirisa za okolinu, i sada nam predstoji probni rad i obuka ekipe koja će raditi na njemu – rekao je Đokić.

V.d. direktora slovenačkog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Tadej Baškovič, izjavio je da je zaštita životne sredine sve važnija tema zbog čega Slovenija podržava takve projekte u okviru međunarodne saradnje.

– Postrojenje za prečišćavanje vode doprineće smanjenju zagađenja životne sredine, posebno vodotoka, povećaće zdravstvenu bezbednost stanovništva i na kraju, ne najmanje važno, omogućiće razvoj opštine i regije – naveo je Baškovič.

Direktor „Hidroinženjeringa“, Boris Savnik, kazao je da će to moderno postrojenje funkcionisati na principu savremenog biološkog plana, kao i da je ugrađena oprema renomiranih zapadno-evropskih proizvođača.

Ambasador Slovenije Damjan Bergant, čestitajući Dan Opštine Čajetina, naglasio je da je veoma važno da zajednički region bude uređen po evropskim standardima, u čemu je zaštita životne sredine jedan od najbitnijih elemenata.

Agroinfo.rs/agrotv.net

 

Na Zlatiboru pušteno u probni rad postrojenje za preradu otpadnih voda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

Kako se navodi na sajtu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, sva preduzeća u Srbiji koja ispuštaju otpadne vode prema evropskim regulativama moraće da reše ovo pitanje u naredne tri godine.

U zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora više od 22 hektara šume biće posečeno radi izgradnje ili rekonstrukcije ski-staza i ski-liftova.

Srbija će dostići evropske standarde u oblasti pošumljavanja za 1.400 godina ukoliko zadrži ovaj tempo, rekli su predstavnici Koalicije 27 koja okuplja organizacije civilnog društva iz oblasti ekologije.

Dok država projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto predstavlja kao bezbedan i ekološki održiv, Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) ocenjuje da će projekat izazvati trajne negativne posledice na životnu sredinu u našoj zemlji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета