Nedimović: U toku formiranje jezera na 139 hektara koje će vodom snabdevati Čačak

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović obišao je radove na izgradnji brane i akumulacije „Arilje-profil Svračkovo“

Nedimović je posle obilaska brane izjavio da će nakon izgradnje autoputa to biti najveća investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, a njena vrednost sa završnim radovima iznosiće 100 miliona evra.

On je naveo da je njena izgradnja još jedan od primera koji pokazuje da se u Srbiji završavaju projekti koji su na svoju realizaciju čekali više od 40 godina.

Završetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara, a koje će biti u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka. Imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja, rekao je Nedimović.

Radovi na izgradnji započeli su 2011. godine, a prošle je završena ulazna građevina optočnog tunela kojim je predviđeno da protiče čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane.

Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metra, a to je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Direktor Javnog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović rekao je da je do sada završeno 25 odsto radova i dodao da je u planu da ceo projekat bude završen u narednih pet godina.

Ove godine završavaju se najteži radovi, predviđeno je da bude uloženo 765 miliona dinara, a u narednom periodu ulagaće se preko milijardu dinara kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom, rekao je Puzović.

Jedna od najvećih investicija u ovom delu Srbije finansira se uglavnom sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Nedimović: U toku formiranje jezera na 139 hektara koje će vodom snabdevati Čačak

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Fruška Gora krije čak 16 jezera. Mahom su veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov.

Sušna godina i visoke temperature donele su velike probleme brojnim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Kada je paprika u pitanju, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.

Meštani čačanskih sela Baluga Ljubićka i Stančiči zahtevaju da se najkasnije do srede formira Gradska komisija koja će odgovoriti na njihove zahteve.

Zbog otežanog vodosnabdevanja prouzrokovanog velikom sušom i smanjenjem kapaciteta vodoizvorišta, u Čačku, Požegi, Arilju, Lučanima i Gornjem Milanovcu na snazi je vanredna situacija. U problemu su meštani, kao i stoka za čije pojenje nema dovoljno vode u više krajeva naše zemlje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета