Nestašica voća na svetskom nivou, veoma teška godina i za našu zemlju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, rod nekih poljoprivrednih kultura u našoj zemlji je ove godine podbacio. Slična situacija je i na svetskom tržištu, a manja ponuda nekih proizvoda uzrokuje više cene.

Ukupne zalihe smrznutog voća se smanjuju i one su za dva odsto niže u odnosu na isti period prošle godine, objavilo je u poslednjem izveštaju Ministarstvo poljoprivrede SAD. Najveći pad u odnosu na isti period prošle godine, zaključno s julom, zabeležen je kod kupine, gde je razlika bila čak 36 odsto. Ujedno, ovo je i odgovor na pitanje zašto je to voće u Srbiji ove sezone bilo u otkupu drastično skuplje u odnosu na ranije godine i gotovo dostiglo cenu maline.

Tendenciju smanjenja količina beleže i malina i borovnica s padom od 11 odsto u odnosu na 2020. Iz grupe jagodastog voća jedino jagoda beleži porast zaliha (za 13%). Od ostalih voćnih vrsta veliki pad zaliha u američkim hladnjačama beleže i breskva (minus 34%) i jabuka (minus 16 odsto).

Kakva je u ovim okolnostima perspektiva gajenja određenih vrsta voća u Srbiji i da li nam ovakvo stanje ide naruku?

– Voćari u Srbiji imaju veoma tešku godinu za sobom. Pozni mrazevi tokom cvetanja i oprašivanja, hladno i vlažno proleće, učestala pojava grada u većini proizvodnih regiona… Najzad, i dugotrajna suša praćena niskom relativnom vlažnošću ostavili su velikog traga na prinos i kvalitet celokupne voćarske proizvodnje u našoj zemlji – kaže za „Politiku” dr Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu.

Prema njegovim rečima, najveći pad proizvodnje u odnosu na višegodišnji prosek zabeležen je kod kajsije, maline, breskve, šljive, jabuke i kruške. Nažalost, dodaje, to su voćke koje se najviše gaje kod nas. Kako kaže, šljiva i malina, koje se smatraju nacionalnim voćem Srbije podbacile su za 50 i više odsto.

– Višegodišnji prosek za šljivu kod nas iznosi od 450 do 500 hiljada tona, ove godine je prepolovljen, dok je kod maline prosek od oko 70 hiljada tona, i to je realna slika stanja za ovo voće – ističe Leposavić.

Imajući u vidu pozitivne trendove i rast cena poljoprivrednih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu, Leposavić smatra da voćarstvo u Srbiji ima perspektivu ako u budućnosti u našim voćnjacima bude imao ko da radi.

– Bez obzira na cene koje su ostvarili naši voćari u ovoj sezoni, veliki izazov za sve predstavlja obezbeđenje radne snage, čak i za najosnovnije poslove u zasadima – ističe on.

Kako kaže, u godinama kao što je ova voćari se teško bore s vremenskim nepogodama, nepoverenje u osiguravajuće kuće veoma je prisutno, kao i rast cena repromaterijala i goriva.

– Uprkos tome, postoji interesovanje za održavanje postojećih i podizanje novih zasada različitog voća. Najveće je za već pomenute nacionalne voćne vrste, s tim što je kod šljive posebno interesantno zasnivanje zasada autohtonih sorti za proizvodnju rakije. Kod maline standardno za sorte vilamet i miker i nekoliko drugih za prodaju tog voća u svežem stanju – zaključuje dr Leposavić.

Agroinfo.rs/politika.rs

Nestašica voća na svetskom nivou, veoma teška godina i za našu zemlju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Poslednje dve godine kupine doživljavaju pravu ekspanziju. Uzrok porasta cene ovog voća je porast tražnje nastale usled nestašice na svetskom tržištu. Ali, to nije slučaj u Srbiji.

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета