Pad cene riba u ribnjacima, ali ne i u prodavnicama

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Gotovo svi slatkovodni ribnjaci u Srbiji imaju višak ribe jer su izostala okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta

U ribnjaku „Sutjeska“ u Banatu u zimovnicima imaju oko 200 tona šarana, pa je sada najveći problem gde čuvati ribu u narednom periodu.

– Svakoga minuta pumpe iz Tamiša prebace 22.000 litara vode u zimovnike sa šaranom. Ranijih godina upumpavanje je trajalo do početka aprila – kaže radnik Radenko Skoko.

Ove godine se još ne zna do kada će se sveža voda ubacivati u jezera gde se nalazi neprodata riba.

– Voda cirkuliše non-stop. Uvek uzimamo svežu vodu iz reke i da kažemo voda koja prođe kroz objekat, što je šaran uspeo da konzumira kiseonika jeste, ostalo ide, vraćamo u Tamiš – kaže Skoko.

U ribnjaku „Sutjeska“ strahuju da će na kraju posta 100 do 150 tona ribe morati da se vrati u veliko jezero koje se, inače, sprema za novu proizvodnju.

– Mi ćemo u te objekte morati da vratimo jedan deo ribe koja je dostigla završnu masu i da je hranimo i imamo tu dupli trošak. Znači smanjujemo tekuću proizvodnju i hranimo nešto što je gotov proizvod – kaže Vidak Milošević, direktor ribnjaka „Sutjeska“.

Da bi sprečili štetu na ribnjaku „Sutjeska“ snižavaju cenu, ali njihovu akciju ne prate trgovci.

– Naša cena od 1. aprila za ovaj post uskršnji je trenutno 180 dinara veleprodajna, a maloprodajna 220 na ribnjaku. Po tom osnovu nema nikakvog razloga da cena riba bude skuplja u maloprodajnim objektima širom Srbije od 300 dinara – priča Dragan Došlo iz ribnjaka „Sutjeska“.

Riba u zimovnicima nije konzumirala hranu tokom zimskih meseci. Kada temperatura vode pređe 10 stepeni šaran postaje aktivan. Osim obezbeđenja prostora, treba ga zaštititi od bolesti. Zato se na ribnjaku obavlja i dezinfekcija, da bi sprečilo eventualno uginuće ribe.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Pad cene riba u ribnjacima, ali ne i u prodavnicama

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета