Počinje čišćenje Potpećkog jezera, čije zagađenje je zgrozilo Srbiju

wikipedia.org

wikipedia.org

Na inicijativu ministarke zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irene Vujović danas je održan sastanak povodom rešavanja problema nagomilanog komunalnog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli buični potoci preko pritoka reke Lim.

Vujović je u Palati Srbija, na sastanku sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željkom Radoševićem, direktorkom Republičke direkcije za vode Natašom Milić, direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem i direktorom JP „Elektroprivreda Srbije“ Miloradom Grčićem, ukazala na hitnost rešavanja problema i upozorila na to da velika količina smeća koje završi u rekama ozbiljno ugrožava životnu sredinu.

Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv, ukazala je ministarka.

U ovom trenutku je najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru i zato pozivam sve jedinice lokalne samouprave iz ovog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja koja će biti započeta narednih dana, a mi ćemo nastaviti da im pomažemo u rešavanju problema sa smetlištima i divljim deponijama, poručila je Vujović.

Na današnjem sastanku postignut je dogovor o hitnoj intervenciji i čišćenju Potpećkog jezera, a akciju će sprovesti JVP „Srbijavode“ i EPS.

Pored čamaca i mehanizacije, potrebno je obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada, koji će se odvoziti na deponiju „Duboko“ u Užicu. Na sastanku je najavljeno i da će JP „Elektroprivreda Srbije“, u saradnji sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine, hitno započeti uklanjanje otpada na brani u Višegradu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i državni sekretari Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Tanasković i Aleksandar Dujanović, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Izvor: agrosmart.net

Počinje čišćenje Potpećkog jezera, čije zagađenje je zgrozilo Srbiju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

Agencija za zaštitu životne sredine, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva pomoći će da 15 gradova i opština u Srbiji uspostavi lokalne digitalne registre izvora zagađivanja, radi unapređenja kvaliteta i povećanja količine prikupljenih podataka o zagađenju vazduha, zemljišta, voda i generisanju otpada na lokalnom nivou.

Projekat kompanije Rio Tinto, koja je poslednjih meseci predmet svekodnevne rasprave i koja navodno neće imati nikakav angažman u Srbiji, imao bi višestruko manju korist u našoj zemlji u odnosu na poljoprivrednu proizvodnju u tom kraju.

Ove životinje aktivno učestvuju u poljoprivrednim radovima i potpomažu ih

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da će novi protest protiv kompanije “Rio Tinto” i iskopavanja litijuma u Srbiji biti održan u subotu, 18. decembra u 14 sati ispred Vlade Srbije

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета