Slepi miševi veoma korisne životinje za poljoprivrednu proizvodnju

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Ove životinje aktivno učestvuju u poljoprivrednim radovima i potpomažu ih

Oni se  hrane insektima, sitnim sisarima, žabama, pticama, pa čak i ribama. Smatra se da u jednoj sezoni kolonija od 150 slepih miševa može da pojede 50 000 skakavaca, 38 000 gusenica, 19 000 stenica, 16 000 gundelja i još mnoge druge štetočine. Njihova najčešća staništa su: šume (naročito listopadne), šumske ivice, vodena i vlažna staništa, pašnjaci i livade, voćnjaci i oranice.

Neki od načina kako pomažu poljoprivredi:

Hrane se štetnim insektima,
Raznose seme biljaka,
Oprašuju biljke,
Pokazuju kakav je kvalitet životne sredine.

Prema istraživanjima iz 2016. godine, procesi koje svakodnevno primenjujemo u poljoprivredi štete populaciji slepih miševa. Čak polovinu svih šteta nanosimo sečom drveća u šumama. Evo kojim još praksama umanjujemo broj slepih miševa:

Uništavanjem prirodnih staništa,
Uništavanjem mozaičnosti staništa,
Prekomernom upotrebom pesticida,
Uklanjanjem živica i vegetacija uz ivice vodotokova, koji su važna staništa i lovne teritorije slepih miševa.
Širenjem monokultura, što utiče na siromaštvo plena i intenzivnu upotrebu hemikalija.

Slepi miševi veoma korisne životinje za poljoprivrednu proizvodnju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici po obećanju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara po dogovorenoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, inače će se organizovati protesti, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Stig“ Nedeljko Savić.

Sve je spremno za drugi krug licitacije državnog zemljišta u Pančevu gde je u ponudi 643 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

Ministarka trgovine Tatjana Matić prisustvovala je obeležavanju stogodišnjice osnivanja prve robne berze na ovim prostorima. Naime, novosadska Produktna berza osnovana je davne 1921. godine

Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ažurirala je liste registrovanih sredstava za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta koje je dozvoljeno koristiti u organskoj proizvodnji.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede izrazilo je nameru da zakupi žitne silose u Sueckom kanalu kako bi uspostavilo trgovinu u ovoj oblasti, piše Rojters.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета