PRIVREMENA INFLACIJA: Najveće poskupljenje voća i povrća u poslednjih deset godina

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Aktuelna situacija uslovila je rast cena životnih namirnica, ali stručnjaci smatraju da je inflacija samo privremena.

U bazi podataka o cenama struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, Srbija je na 32. mestu, jeftinija od Slovenije i Hrvatske, a skuplja od Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije.

U avgustu ove godine zabeleženo je jedno od najvećih poskupljenja voća i povrća za poslednjih desetak godina u našoj zemlji. Ipak, svi faktori ukazuju da je inflacija privremena i da se očekuje da ona do kraja sledeće godine bude na nivou na kom je bila i prethodnih osam godina, izjavio je za RTS Savo Jakovljević, generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke.

Šta je u Srbiji poguralo inflaciju na 4,3 procenta u avgustu i da li će gornja granica dozvoljenog odstupanja od cilja Narodne banke biti preskočena?

Oko osam odsto proizvoda iz potrošačke korpe imalo je dvocifrenu inflaciju, mnogi bi rekli i trocifrenu.

Savo Jakovljević navodi da se inflacija meri prema indeksu potrošačkih cena, a u indeks ulaze 662 proizvoda: 10 odsto indeksa odnosi se na cene neprerađene hrane, 21 odsto na cene prerađene hrane, 29 odsto strukture indeksa odnosi na industrijske proizvode, 16 odsto na energente i 24 odsto na usluge.

- Kada imamo u vidu ove procente onda možemo govoriti šta tačno utiče na inflaciju. Inflacija se meri u 15 gradova u Srbiji. Ne moraju cene u svim gradovima isto da se kreću - naveo je Jakovljević.

Prema njegovim rečima, inflacija se meri na međugodišnjem nivou, cene u mesecu ove godine mere se sa cenama u istom mesecu prošle godine.

Dodao je da je prošla godina bila pandemijska, a da ove godine imamo postepen izlazak iz pandemije što se tiče ekonomije.

Građane najviše zanima ono što se dešava u radnjama, poskupelo je povrće i meso, a Jakovljević objašnjava šta je uzrok tome.

- U avgustu prošle godine imali smo jako niske cene određenih proizvoda. Cene mesa su bile izuzetno niske tokom cele godine i jedan od uzroka je bila pandemija. Niska cena odrazila se da proizvođači smanje svoju ponudu. Ove godine sa povećala tražnja i privreda nije mogla u kratkom roku da odgovori na sve potrebe. U nekom momentu ponuda i tražnja će se izjednačiti - rekao je Jakovljević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kada je reč o povrću, imali smo neobičan rast cena povrća u avgustu jer smo, pored pandemijskih razloga, imali i sušu.

Izneo je podatak da je ovaj rast cena voća i povrća bio jedan od najvećih u poslednjih desetak godina.

U okruženju poskupljenja su i veća, a pravdaju se ubačenim milijardama bez kamate.

- Mnogi su ranije poput Američkih centralnih rezervi i Evropske centralne banke uticali na povećavanje inflacije povećavanjem tih sredstava likvidnosti i oni jesu uticali na inflaciju, ali treba uzeti u obzir i cene nafte koja je prošle godine bila dosta jeftinija, a sada se njena cena vraća - rekao je Jakovljević.

U svetskoj bazi za statističke podatke o cenama struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, Srbija je na 32. mestu. Jeftinija od Slovenije i Hrvatske, a skuplja od Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije.

Ovo povećanje inflacije nisu vukle usluge, kaže generalni direktor u NBS i dodaje da to nije izvor inflatornog pritiska.

- Svi ovi faktori govore da je inflacija privremena. I cene neprerađene hrane i cene nafte i naftnih derivata, sve ukazuje da je privremena komponenta prisutna i da će biti prisutna još neko vreme - objasnio je navodeći da je cena nafte sada do 75 dolara po barelu – neznatno viša od cene pre pandemije.

Jakovljević je rekao da i narednih meseci možemo očekivati stopu inflacije kao u avgustu, čak možemo očekivati i nešto veću.

Očekuje se, kako kaže, da do kraja godine bude inflacija na nivou gornjeg inflatornog cilja koji je 4,5 posto, a smanjenje inflacije se može dogoditi od drugog kvartala naredne godine i do kraja sledeće godine da se nađe u donjem delu ciljanog koridora, odnosno na nivou na kom je bila i prethodnih osam godina.

Agroinfo.rs/politika.rs

PRIVREMENA INFLACIJA: Najveće poskupljenje voća i povrća u poslednjih deset godina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета