Ptičiji grip pravi probleme na farmama širom Evrope: Kako se u Srbiji sprovode mere za sprečavanje njegove pojave

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ptičiji grip je prethodne godine izazvao velike gubitke na farmama živine u brojnim evropskim zemljama, a pojavio se i u našem komšiluku. Naime, u Hrvatskoj je, krajem novembra, prijavljeno žarište na području Koprivničko – Križevačke županije, a osim susedne Hrvatske, slučajevi ovoj gripa prijavljeni su i potvrđeni u još 19 zemalja Starog kontinenta.

Holandski proizvođači su u velikoj meri pogođeni pojavom ptičijeg gripa na farmama živine, te je u Holandiji zbog zaraze ubijeno 200 hiljada grla. Ova zemlja Beneluksa, koja se nalazi na vrhu liste izvoznika jaja i pilećeg mesa, pretrpela je ekonomske gubitke upravo na polju izvoza. Zbog rasprostranjenosti virusa svim poljoprivrednim proizvođačima živinskog mesa i proizvoda je naloženo da drže živinu zatvorenu kako bi se doprinelo sprečavanju daljih slučajeva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije  u cilju sprečavanja pojave ptičijeg gripa u našoj zemlji primenjuje Naredbu o preduzimanju mera i Naredbu o izmeni Naredbe o preduzimanju mera koje uključuju da se uvoz pošiljaka živine i njenih proizvoda može odobriti samo ukoliko ne postoji rizik po zdravlje životinja i ljudi, odnosno nakon utvđivanja da ne postoje veterinarsko sanitarne smetnje.

Na svoj sajtu Uprava za veterinu objavljuje  svim proizvođačima da ukoliko primete simptome virusa na živini koji uključuju respiratorne probleme, dijareju, visoku smrtnost u jatu, izlučevine iz nosa, očiju ili usta i druge simptome, dekontaminiraju radnike, obuću, odeću i opremu u prostoru kao i da odmah kontaktiraju nadležne osobe, odnosno veterinara ili veterinarskog inspektora.

Kako se ovaj virus širi kontaktom, direktnim ili indirektnim između domaće živine i divljih i vodenih ptica, nadležna uprava ističe značaj kontinuirane dezinfekcije samog prostora, vozila, opreme i ljudi, kontrole ulaska u prostor sa živinom i ograđivanja prostora, redovne preventive i zdravstvene zaštite živine i drugih mera.

 Izvor: agromedia.rs

Ptičiji grip pravi probleme na farmama širom Evrope: Kako se u Srbiji sprovode mere za sprečavanje njegove pojave

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Ptičiji grip hara Evropom, a u Francuskoj je od novembra prošle godine uništeno više od 13 miliona komada živine zbog ove pošasti.

Određena sela u opštiniama Sečanj i Zrenjanin proglašena su za zaražena područja zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica. Ovo je potvrđeno portalu zrenjaninski.com u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Mađarska je prijavila izbijanje visoko patogenog virusa ptičijeg gripa H5N1 na dve farme, što je uslovilo masovno ubijanje životinja kako bi se sprečila katastrofa.

Prisustvo virusa avijarne influence (pottipa H5N8) kod divljih ptica potvrđeno je kod uginulih labudova 01. oktobra na teritoriji opštine Zemun kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, opština Palilula, na širem području grada Beograda, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu.

Virus avijarne influence (pottipa H5N8) čije je prisustvo potvrđeno kod uginulih labudova na području Beograda ne prenosi se sa zaraženih ptica na ljude, ali se može preneti na domaću živinu i prouzrokovati velike ekonomske štete.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета