Smanjuje se stočni fond, domaća proizvodnja na ivici opstanka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Na tržištu svinja žive vage nije se ništa značajno promenilo u korist stočara.

Kilogram živih svinja košta od 115 do 125 dinara a ekonomska računica odgajivača kaže da bi tov bio isplativ kilogram treba da bude od 150 do 160 dinara bez PDV. Stočari u Sremu i Mačvi traže interventan otkup po 145 dinara za kilogram bez PDV i da Robne rezeve Srbije daju tovljačima kukuruz u zamenu za meso. Pomoć države potrebna je kažu u Asocijaciji stočara Srema I Mačve, da bi mogli da nastave novi ciklus tova jer se kao nikada ranije suočavaju sa skupim žitaricama koje koriste kao stočnu hranu..

Iz Asocijacije stočara Srema i Mačve Bora Šuljmanac kaže za “Dnevnik” da je sredinom decembra prošle godine, posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede tržište se na kratko stabilizovalo , a to znači da su klaničari otkupljivali tovljenike po isplativoj ceni za stočare, I da je to dalo rezultat jer su počeli da pokrivaju gubitke nastale usled ekonomske neodrživosti tova – Jedno nedelju dana krenulo je nabolje , ali onda opet po starom, klaničari su spustili cenu otkupa ,i ponovo počeli da uvoze svinjetinu.

Od 115 do 125 dinara kilogram žive vage svinja bez PDV-a
Po rečima Šuljmanca spas za domaće svinjarstvo jeste uz napred navedene zahteve i ograničavanje uvoza. Kaže da je potrebno da država uvede kvote koliko svaki klaničar može da kupi svinjetine na inotržištu . – Ako srpski seljak nešto zna da radi onda je to kako da othrani ranjenika –kaže Šuljmanac. – Ukoliko zaiste želimo da se domaće svinje izvoze moramo zaštititi domaću proizvodnju. Trenutno na tržištu bar u Sremu ima između 20.000 i 30.000 svinja za klanje, ali sa nerentabilnim cenama domaći stočari neće opstati, jer što u farmi ima više svinja i gubici su veći, pa preti opasnost da stočari počnu da ili smanjuju stočni fond ili zatvajaju farme.

Treba im ombudsman

 Podsećamo da tovljači od ranije traže da se u budućem zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda uvede ombudsman koji bi pratio šta se sa cenama dešava u lancu proizvodnje. Koliko se po utovljenoj svinji plaća tovljačima, a koliko vrede kada dođu do nakupaca, prekupaca i klaničara To je bitno da klaničari ne bi potcenjivali njihov trud i na njima zarađvaili pošto u mesarama svinjetina nije pojeftinila. Kilogram buta se sada prodaje od 420 dinara pa naviše. Zahtevaju da se uvedui prelevmane i carine na mesne prerađeivne od 15 do 30 odsto da bi se zaustavio prekomerna uvoz i da tovljači koji od Nove godine do 31. marta prodaju tovljenike , umesto 1.000 dinara koliko država daje subvencije po grlu dobiju 3.000 dinara. To bi bio podsticaj pride, da nastave i uvećaju broj tovljenika, a ne kao sada odustaju i zatvaraju farme.
Stočar Željko Simić iz Dublja u Mačvi kaže da kilogram žive mere prasadi do 25 kilograma košta od 320 do 350 dinara bez PDV. – Prase dok ne dostigne težinu svinje prve klase za klanje treba u proseku da pojedu 250 kilograma mešane stočne hrane,čiji kilogram u proseku košta37 dinara. Ukoliko se tome doda i trošak koji imaju stočari tokom uzgoja od 1.000 dinara kilogram gotovih svinja treba sa zaradom stočara od deset odsto da bude od 155 do 160 dinara bez PDV.

Ali pristajemo i da radimo, kaže Simić, i bez zarade samo da se održimo – Zato smo i predložili interventni otkup za 145 dinara, bez PDV-a.

Agroinfo.rs/epoljomagazin.com

Smanjuje se stočni fond, domaća proizvodnja na ivici opstanka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Proizvođači jagoda u Mačvi i Pocerini se ove godine neće ovajditi, jer majske jagode nikada nisu prodavali jeftinije.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastali su se juče sa proizvođačima mleka iz Mačve, a razgovaralo se o merama koje bi mogle da pomognu stabilizaciji tržišta mleka i mlečnih proizvoda.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета