Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Lavanda je još jedna biljka koja se u našoj zemlji sve više gaji. Ona je dekorativna višegodišnja trajnica izuzetnog mirisa koja se u vrtovima gaji kao aromatična biljka, dok je na terasama česta kao ukrasna.

Proteklih nekoliko dana njive i bašte oko Sombora postale su slika i prilika jedne  Toskane pa i nekih drugih lokacija koje smo, do sada, viđali samo na televizijskim ekranima i u časopisima.

Lavanda, zasađena u okviru Projekta prekogranične saradnje Interreg „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“, prvi put je procvetala, između ostalih mesta, u baštama i poljima Bačkog Monoštora, Riđice, Stanišića, Svetozar Miletića i Sombora, prenosi zvanični sajt Grada Sombora.

pixabay free

Jesenas je, na ukupno 28 lokacija u gradu i sedam naseljenih mesta, zasađeno gotovo 30 hiljada sadnica lavande na nešto više od 3 hektara. Ta lavanda ovih dana prvi put pokazuje svoj potencijal, koji će od sledeće godine u potpunosti biti na raspolaganju za proizvodnju eteričnih ulja i drugih proizvoda po kojima je ova biljka poznata.

Iako se čini da lavanda ne zahteva veliku negu, to u početku nikako nije slučaj. Članice Udruženja „Lavangrad“, koje je formirano u okviru Projekta, sa sedištem u Bačkom Monoštoru, nastoje da svoje sadnice održe u najboljem stanju uz redovnu brigu povremenim zalivanjem i okopavanjem.

Tridesetak žena i članovi njihovih porodica su svesni da su sa lavandom ušli u polje koje je, u našim krajevima, malo kome poznato, ali smatraju da će rezultati prevazići njihove napore i da će već sledeće godine, nakon prve prave „žetve“, imati zavidne rezultate i motiv da prošire svoje zasade.

Lavanda je višegodišnja biljka koja, pored dekorativne uloge, daje eterična ulja što predstavlja jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih proizvoda. Sušenjem cveta dobija se sirovina koja je upotrebljiva na mnogo načina, od prehrane do kozmetike. Sve to je tek na članicama Udruženja da otkriju i tako sebi obezbede dodatan izvor prihoda, ali i posao koji će im pružiti zadovoljstvo i povezati ih sa drugim sličnim udruženjima i aktivnostima.

Izvor: agrosmart.rs

Somborom se širi miris Lavande

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure smestilo se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Zahvalujući svom položaju, ruža vetrova ovde ne prestaje tokom cele godine, a to su kažu idealni uslovi za gajenje brojnih autohtonih vrsta biljaka, voća i vinove loze.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Gradska pivnica u Somboru ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 75 miliona dinara kroz stečaj firme Tepkos iz Čonoplje, objavio je danas stečajni upravnik, prenosi RTV.

Sintetički lekovi kratkoročno mogu imati pozitivan efekat na vaše opšte stanje. Međutim, ono što se javlja kao problem jeste zavisnost koja može da se javi vremenom.

Treću godinu zaredom u Somboru se organizuje važna ekološka akcija prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Sombor (PSS) i grada Sombora.

Zahvaljujući zajedničkom projektu Grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata, za stanovnike još jednog naseljenog mesta na somborskoj teritoriji obezbeđena je zdrava pijaća voda otvaranjem fabrike u Bačkom Monoštoru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета