Stvaramo znatno više otpada od proseka EU, a vrlo malo prerađujemo

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U Srbiji je svaki građanin u 2018. godini "proizvodio" prosečno 7,3 tona generisanog otpada, što je znatno više od proseka 28 zemalja u EU (5,1 tona).Više otpada od nas stvaraju Rumunija (10,4) i Bugarska (18,5), a manje Slovenija (4), Mađarska (1,9) i Hrvatska (1,4).

Ako je za utehu, u većini zemalja uvećavaju se količine otpada po stanovniku, ali je najamnji rast zabeležen u Srbiji i Hrvatskoj. To su podaci iz publikacije “Statistika i računi životne sredine” koju je objavio Republički zavod za statistiku koji u saradnji sa Eurostatom, u okviru implementacije IPA 2017. već nekoliko godina prikuplja uporedive podatke iz te oblasti.

Zanimljivi su i brojevi koji se odnose na tretirani otpad, pa prosek za EU iznosi oko 4,9 tona po stanovniku pri čemu je u ukupno tretiranoj količini otpada, 49,4 odsto bilo ponovo korišćeno, a preostalih 50,6 procenta odloženo.

Među zemljama regiona, Slovenija, sa udelom ponovo korišćenog otpada od oko 93 odsto daleko je iznad evropskog proseka, kao i Mađarska, sa oko 69 odsto.

Hrvatska, sa oko 56 procenta malo je iznad proseka zemalja EU dok je daleko ispod Srbija sa oko četiri odsto, ali i Rumunija sa 3,5 odsto, i Bugarska, sa 2,9 procenata.

U Srbiji, od ukupno proizvedenih 66,6 miliona tona otpada, samo dva miliona potiču iz domaćinstava dok je količinu od 53,8 miliona tona nagomilao sektor rudarstva.

U delu publikacije “Statistika voda” navodi se da je Srbija u 2018. sa 5,6 milijardi kubika zahvaćene vode bila na drugom mestu, iza Rumunije, a ispred Bugarske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Najveće količine vode iskorišćene su za proizvodnju i snabdevanje električnom energijom, čak 76,8 odsto dok su domaćinstva upotrebila ukupno šest procenata.

Srbija, pritom, ima problem i sa tretmanom otpadnih voda, pa tako u sektoru domaćinstava prečišćava se svega 12,9 odsto ispuštenih količina.

Bolje rezultate imaju Mađarska (sa 80,4 odsto), sledi Slovenija (68,9 procenta), Bugarska (63,7 odsto), Rumunija (48,1 odsto) i Hrvatska (36,9 procenata).

Agroinfo.rs/danas.rs

 

Stvaramo znatno više otpada od proseka EU, a vrlo malo prerađujemo

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima.

Tokom 2021. godine u Republici Srbiji sektori ekonomskih delatnosti stvorili su 69,6 miliona tona otpada. Ukupno je tretirano 64,5 miliona tona otpada, pri čemu je reciklirano 16,7% više otpada u odnosu na prethodnu godinu, objavio je Republički zavod za statistiku.

Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.

Danas se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, a ovaj put pod sloganom "Uložimo u našu planetu".

U Srbiji se na godišnjem nivou baci između 250.000 do čak 700.000 tona hrane. Podaci variraju iz razloga što se u našoj zemlji ostaci hrane ne razvrstavaju od komunalnog otpada. Sa druge strane, prema podacima, u našoj zemlji je pola miliona ljudi gladno.

Odziv velikih ugostitelja Izazovu prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane premašio je cilj, tako da je na kraju izazova sakupljeno gotovo 1.300 tona, saopšteno je danas na promociji projekta „Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji“, u okviru kog je realizovan izazov.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета