Svakodnevne kiše odlažu žetvu pšenice

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoz žita i uljarica ”Žita Srbije” Vukosav Saković rekao je da svakodnevne kiše još nisu ugrozile kvalitet pšenice, ali će žetva biti odložena

On je za Betu rekao da pšenica još nije sazrela, a da prevelika vlaga zbog toga ne može da izazove klijanje zrna, što bi se desilo da je zrela i što bi smanjilo kvalitet.

– Obilne padavine još ne prave problem pšenici jer nije sazrela, a ni prolećnim usevima, ali je prekinuta žetva ječma i odložena pšenice – rekao je Saković.

Dodao je da kiša ne može da smanji rod, ali ako produži može da smanji kvalitet zrna.

– Sudeći prema trenutnom stanju prinos će biti bolji nego što se procenjivalo jer je posle suše u rano proleće kiša popravila stanje pšenice – rekao je Saković.

Ukupan rod pšenice na zasejanih 570.000 hektara u Srbiji se u ovom trenutku procenjuje na oko 2,5 miliona tona, a prosečan prinos na oko 4,5 tona po hektaru.

To je, kako je rekao na nivou prosečnog petogodišnjeg prinosa, a rekordan je bio 5,1 tona po hektaru.

U Sremu je, prema njegovim rečima, prinos ječma ove godine pre kiše bio od šest do osam tona “što je daleko od očekivanog”.

Predsednik Skupštine Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivan Vučković rekao je da je “krajnje vreme da stane kiša, a da je posle toga potrebno tri-četiri sunčana dana da bi se dovršila žetva ječma, a počela žetva pšenice”.

– Pšenica još nije sasvim zrela i izdržava kišu bez posledica, ali ako nastavi biće haos jer će opasti i kvalitet i prinos -rekao je Vučković.

agronews

Svakodnevne kiše odlažu žetvu pšenice

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета