Trend rasta cena sirovina nastavljen i u novoj godini

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Trend poskupljenja sirovina nastavlja se i na početku nove 2022. godine, pokazuju međunarodne studije u kojima je učestvovalo hiljadu vodećih menadžera u prerađivačkoj industriji na 12 evropskih tržišta.

- Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očkuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finansijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne - ocenila je stručnjakinja Horvath-a Marija Boldor, a preneo agronews.rs

Najveća pokupljnja očekuju se za drvo, čak 33 odsto, a na ovakav trend najviše utiče tržište Kine i Severne Amerike gde je ova sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi, navela je Boldor.

Agroinfo.rs

Trend rasta cena sirovina nastavljen i u novoj godini

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Situacija u Ukrajini dovela je do poremećaja na svim nivoima. Cene energenata i poljoprivrednih proizvoda divljaju, a situaciju dodatno komplikuje i novi paket sankcija EU Belorusiji.

Proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i pasivno tržište, a kako se približava kraj godine, došlo je do smanjenja aktivnosti robno-berzanskih učesnika.

Dok žitarice poslednjih dana obaraju cenovne rekorde, kako kod nas tako i u svetu, pitanje je kako će se ovo stanje na dalje odraziti na cenu hrane, naročito mesa, na potrošnju, a u krajnjem slučaju i na inflaciju.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, rod nekih poljoprivrednih kultura u našoj zemlji je ove godine podbacio. Slična situacija je i na svetskom tržištu, a manja ponuda nekih proizvoda uzrokuje više cene.

Gostujući u emisiji Brazde na RTV, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda, Sanja Bugarski istakla je da se cena mleka nije menjala proteklih 6 godina, da su cene inputa (kukuruza, soje, suncokretove sačme) drastično skočile, te da su oni pred bankrotom i u vrlo teškoj situaciji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета