Trend rasta cena sirovina nastavljen i u novoj godini

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Trend poskupljenja sirovina nastavlja se i na početku nove 2022. godine, pokazuju međunarodne studije u kojima je učestvovalo hiljadu vodećih menadžera u prerađivačkoj industriji na 12 evropskih tržišta.

- Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očkuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finansijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne - ocenila je stručnjakinja Horvath-a Marija Boldor, a preneo agronews.rs

Najveća pokupljnja očekuju se za drvo, čak 33 odsto, a na ovakav trend najviše utiče tržište Kine i Severne Amerike gde je ova sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi, navela je Boldor.

Agroinfo.rs

Trend rasta cena sirovina nastavljen i u novoj godini

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao i pasivno tržište, a kako se približava kraj godine, došlo je do smanjenja aktivnosti robno-berzanskih učesnika.

Dok žitarice poslednjih dana obaraju cenovne rekorde, kako kod nas tako i u svetu, pitanje je kako će se ovo stanje na dalje odraziti na cenu hrane, naročito mesa, na potrošnju, a u krajnjem slučaju i na inflaciju.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, rod nekih poljoprivrednih kultura u našoj zemlji je ove godine podbacio. Slična situacija je i na svetskom tržištu, a manja ponuda nekih proizvoda uzrokuje više cene.

Gostujući u emisiji Brazde na RTV, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda, Sanja Bugarski istakla je da se cena mleka nije menjala proteklih 6 godina, da su cene inputa (kukuruza, soje, suncokretove sačme) drastično skočile, te da su oni pred bankrotom i u vrlo teškoj situaciji.

Mlade šišarke ariša se koriste za pripremanje napitka, za kupku pri lečenju nervno rastrojenih bolesnika, rekonvalescenata i jako slabih osoba. Iglice i kora ariša se koriste za pripremanje obloga za lečenje upalnih procesa kod rana.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета