U Bač stigle jedinke karpatskog jelena koje će se uzgajati za srpske planine

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U podunavsko lovište „Plavna“ kod Bača pristiglo je 45 jedinki karpatskog jelena koji će na 33 hektara ograđenog područja biti osnova njihovog uzgoja, a za projekat je zaduženo Javno preduzeće „Vojvodinašume“.

– Iz Rumunije smo uvezli 20 jelena i 25 košuta i to sa Karpata jer su životinje iz ovog uzgojnog revira namenjene srpskim planinama Zlatar, Zlatibor, Tara i Homoljskim planinama, odakle su jeleni gotovo potpuno nestali. Oni su navikli na planinske predatore, imaju veća pluća i lakše će se nastaniti u tim područjima. Planiramo da godišnje iz ovog uzgoja na srpske planine vraćamo po 40 jedinki – kaže Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“.

Projekat reintrodukcije jelena, „Vojvodinašume“ su započele 2020. godine u saradnji i uz finansiranje Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede.

Reč je o ponovnom naseljavanju ove vrste na našim planinama na kojima imaju optimalno stanište.

Iz uzgajališta jelenske divljači „Plavna“ i „Kozara“ u 2020. godini su lovištima u centralnoj Srbiji isporučene 24 jedinke, a u 2021. godini je u prirodu vraćeno 76 jedinki običnog jelena.

Agroinfo.rs/agrotv.net

U Bač stigle jedinke karpatskog jelena koje će se uzgajati za srpske planine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kao odgovoran korisnik i upravljač 10 delova ribolovnih područja “Bačka“; „Banat“ i „Srem“ na rekama Dunav, Sava i Studva u ukupnoj dužini od 395 km na teritoriji AP Vojvodine, JP “Vojvodinašume“ je u skladu sa Programom upravljanja ribarskim područjem donelo odluku o pokretanju najveće akcije spasavanja ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva reka Dunava i Save u proteklih 10 godina.

Direktor Šumskog gazdinstva „Banat“ Željko Sušec izjavio je da se planira bušenje još 4-5 bunara u centralnom delu lovišta u Deliblatskoj peščari, čime bi ona bila znatno snabdevenija pijaćom vodom, a što bi olakšalo život divljači u peščari. Plan je da se ovi bunari izbuše u naredne četiri godine.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je dva nova konkursa – za razvoj lovstva AP Vojvodine u 2021. godini i za podizanje novih ribnjaka rekonstrukciju postojećih, na području Vojvodine. U okviru konkursa za lovstvo biće dodeljeno 19,6 miliona dinara, a za ribarstvo je opredeljeno 20 miliona dinara. Konkurs za lovstvo otvoren je do 12.7.2021. a konkurs za ribarstvo do 15.9.2021.

Između ostalog, lov se obavlja da bi se regulisao broj divljači, odnosno da se ona ne bi premnožila jer priroda ne može ceo proces da reguliše dovoljno brzo. Svrha lova ne sme biti ubijanje i uništavanje divljači. Evo nekih smernica za one koji tek žele da se upuste u ovu aktivnost.

Evropski jelen se nakon 160 godina vratio na Kopaonik, pošto se projektom Uprave za šume pri Ministarstvu za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije vrši naseljavanje evropskog jelena na teritoriji centralne Srbije.

Zaštita voćaka od glodara i srna se radi da bi se sačuvala kora, grane i koren da bi se obezbedio opstanak sadnica.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета